200 piirustusta kertovat Suomen modernisoinnista

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Arkkitehtuurimuseo

Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 alkaa Arkkitehtuurimuseossa poikkeuksellisen laajalla kokoelmanäyttelyllä, joka esittelee modernin Suomen syntyä ja kehitystä 200 arkkitehtuuripiirustuksen kautta. Kuinka Suomi modernisoitiin esittelee, millä tavoin sekä yhteiskunnalliset, taloudelliset että teknologiset muutokset ovat vaikuttaneet suomalaiseen arkkitehtuuriin nykypäivään saakka. Vaurastuvan valtion kehitystä tarkastellaan kuuden teeman kautta: autoilu, vapaa-aika, kaupankäynti, teollisuus, hyvinvointi ja palvelut.

Näyttely luotaa nuoren ja modernisoituvan Suomen rakennusvaiheita poikkeuksellisesti originaalipiirustusten kautta. Nämä taiten tehdyt taideteokset avaavat arkkitehtuurissa tapahtunutta muutosta ja kertovat modernisoituvan Suomen tarinan. Samalla museo esittelee kokoelmiaan ennennäkemättömän laajalti osoittaen kiitosta kaikille niille, jotka ovat vuosien mittaan lahjoittaneet piirustuksia Arkkitehtuurimuseon arkistolle.

Näyttelyssä nähdään merkittäviä piirustuslahjoituksia, joita ei ole aiemmin esitelty yleisölle. Näitä ovat esimerkiksi W.G. Palmqvistin, Jouko Ylihannun, Eliel Muoniovaaran ja Einari Teräsvirran suunnitelmat. Tuorein näyttelyssä esiteltävä kohde on Juhani Pallasmaan Kampin keskuksen suunnitelma vuodelta 2000.

Modernin yhteiskunnan syntymiseen johtanut teollinen vallankumous kiihtyi Euroopassa 1800-luvun lopussa. Suomi oli tiiviisti mukana kehityksessä, ja itsenäistymisen jälkeen kansakunta pyrki edistämään mielikuvaa Suomesta vireänä modernina valtiona. Suomalaiset arkkitehdit rakensivat tätä mielikuvaa toimien uudistusten eturintamassa.

Temaattisesti näyttely yhdistyy Helsingin taidemuseossa esillä olevaan Modernia elämää! -näyttelyyn, jossa Arkkitehtuurimuseon lisäksi ovat mukana HAM, Designmuseo, Suomen valokuvataiteen museo ja Alvar Aalto -museo.

Näyttely on avoinna 1.3.–27.8.2017 Arkkitehtuurimuseon Isossa näyttelysalissa osoitteessa Kasarmikatu 24, Helsinki.

Lisätietoja

Hankkeen tiedot
mfa.fi