Sata vuotta sitten

Vuonna 1917
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Millaista Uudellamaalla oli vuonna 1917?

Sata vuotta sitten -sarjassa julkaistaan kuukausittain tilastotieto vuoden 1917 Uudestamaasta.

Maaliskuu

Vuonna 1917 nykyisen Uudellamaan alueella asui 364 000 ihmistä ja nyt 1,6 miljoonaa. Sata vuotta sitten Uudenmaan osuus Suomen väestöstä oli 12 prosenttia, nykyään 30 prosenttia. Vuonna 1917 Helsingin osuus Uudenmaan väestöstä oli 42 prosenttia. Nykyinen osuus on vähän pienempi, 39 prosenttia. Alueliitosten myötä nykyinen Helsinki on pinta-alaltaan suurempi kuin vuonna 1917.

Helmikuu

Vuonna 1917 Uudellamaalla oli viisi kaupunki suuruusjärjestyksessä: Helsinki, Hanko, Porvoo, Loviisa ja Tammisaari. Maalaiskuntia oli nelisenkymmentä. Yksi niistä oli Pyhäjärvi. Nykyisin alue on osa Karkkilan kaupunkia. Nykyään Uudellamaalla on yhteensä 26 kuntaa, joista puolet eli 13 on kaupunkeja.

Tammikuu

Vuonna 1917 Suomessa oli kahdeksan lääniä, joista yksi oli Uusimaa. Itänaapurina oli Viipurin lääni. Uudenmaan lääni oli pinta-alaltaan vähän suurempi kuin nykyinen Uudenmaan maakunta. Sata vuotta siten Uuteenmaahan kuuluivat Anjalan, Elimäen, Iitin ja Jaalan maalaiskunnat nykyisestä Kymenlaaksosta sekä Orimattila nykyisestä Päijät-Hämeestä.

Nykypäivän tuoreet tilastotiedot löydät kätevästi Uudenmaan liiton Uusimaa-tietopankista.