Alkukesän kasvo Sari Lehtinen innostuu kulttuurista ja arvostaa presidenttejä

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Sari Lehtinen

25 vuotta sitten Helsingistä Läntiselle Uudellemaalle muuttanut Sari Lehtinen rakastaa kulttuuria, Suomen historiaa ja tietää erittäin paljon Elias Lönnrotista. Juhlavuonna Sari opastaakin vierailijoita Lönnrotin kotimaisemissa Lohjan Sammatissa. Suomen kieltä, kirjallisuutta ja teatteria nuorempana opiskellut Sari on työskennellyt viime vuodet sosiaalialalla, mutta jo opiskeluajoilta kumpuava palo tuottaa elämyksiä ja tapahtumia muille täyttää leijonanosan naisen arjesta ja vapaa-ajasta.

Erilaisten tapahtumien järjestäminen vapaaehtoisvoimin on Sarin mukaan hyvin palkitsevaa jo itsessään, vaikka toisinaan omaakin rahaa palaa tapahtumien kasaamiseen ja ylläpitoon. Siitä huolimatta hän toivoo pystyvänsä pitämään kulttuurin mukavana harrastuksena, joka rikkoo sopivasti arkea. Sarin tytär opiskelee kulttuurituotantoa, joten kulttuuri on läsnä kotonakin keskustelujen ja muun muassa teatteriyhteistyön muodossa.

Itsenäisyyttä pohtiessa Sari tahtoisi ihmisten muistavan, ettei epävarmassa nykymaailmassa omaa itsemääräämisoikeutta ja itsenäisyyttä tule pitää oletusarvona. Itsenäisyyden satavuotisen historiamme ajalta hän arvostaa suomalaisten kykyä luovia aikojen saatossa suurvaltojen välissä. Hän arvostaa myös sitä, kuinka suomalaiset valtiomiehet ja kansalaiset ovat tehneet vuosien varrella paljon sovittelevaa rauhantyötä ja pitäneet yllä positiivista Suomi-kuvaa ja suhteita naapurivaltioihin. Pienen maan ei Sarin mukaan tulekaan kukkoilla ja riidellä asioista, vaan sopia diplomatian kautta.

Itsenäisyyden pohdinta linkittyy myös Sarin suomalaisiin sankareihin. Hän mainitsee erityisesti oman elinaikansa presidentit Urho Kekkosesta Sauli Niinistöön siksi, että nämä ovat kyenneet rakentamaan ja pitämään yllä toimivia suhteita ulkovaltoihin ja toimimaan rauhan ja tasa-arvon edistäjinä. Rauhantyön tekijöistä hän mainitsee presidenttien Ahtisaaren ja Halosen ohella myös Elisabeth Rehnin. Kaiken kaikkiaan Sari Lehtinen arvostaa ihmisiä, jotka toimivat sinnikkäästi niiden asioiden puolestapuhujina, joihin itse uskovat.

Terveisinä uutiskirjeen lukijoille Sari toivoo, että ihmiset toimisivat juhlavuoden Yhdessä-teeman mukaisesti ja kuuntelisivat toisiaan. Hänestä on mahtavaa, että juhlavuodessa on nostettu esiin erityisesti ihmisten tavallinen arki ja tapa juhlia ja se, että aivan kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus osallistua satavuotiaan isänmaamme juhlistamiseen.

Suomi 100 Sammatissa

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on Sari mukana monessa Sammatin alueen tapahtumassa. Elias Lönnrotin kulttuuriperintöä vakuuttavasti kunnioittava Lammin talo (kuvassa) Sammatissa on suomen kielen pioneerin vanhuuden koti ja Sari toimii yhtenä talon hoitajana ja oppaana vierailijoille. Sammatin juhlavuodesta hän nostaa esiin kesäkuussa järjestettävän Kirmusjärvi Kiertäen -tapahtuman, joka järjestetään 10.6. Tapahtumassa kierretään 14 kilometrin lenkki joko jalan tai vaikkapa pyörällä. Lenkin varrelta löytyy sata vuositolppaa, joissa tuodaan esiin kunkin vuoden kohdalta niin paikallista kuin kansainvälistäkin historiaa.

Kulttuurihistoriaa on tarjolla myös erilaisten musiikkitapahtumien ja teatterin muodossa. Heinäkuun alussa vietetään muun muassa Sampojuhlia Lönnrotin lapsuudenmaisemissa Paikkarin torpalla. Sammatin juhlavuoden tapahtumissa on Sarin mukaan jokaiselle jotakin, vauvasta vaariin.

Tapahtumia ja lisätietoja

  • Kirmusjärvi Kiertäen – valtakunnallisen kyläpäivän liikuntatapahtuma. 10.6. Lönnrotintie 11, Lohja
  • Sampojuhla 2.7. Sampomäki, Paikkarin torppa, Torpantie 20, Lohja
  • Sammon taonta – kansanmusiikkitapahtuma 8.7. Sampomäki, Paikkarin torppa, Torpantie 20, Lohja

Suomi 100 Lohjalla
Suomi 100 Sammatissa