Elokuun kasvo Kaisa Salmi kannustaa ihmisiä hyviin tekoihin

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Kaisa Salmi #tekoja, Suomi 100 uusimaa
Teksti ja kuva: Jani Honkonen

 

Kaisa Salmi on vilpittömän innostunut haastattelusta ja sen aiheena olevasta Suomi 100 -hankkeestaan #tekoja. Ympäristö- ja yhteisötaiteilijana hän pyrkii kykyjensä ja taiteensa avulla tuomaan maailmaan lisää lähimmäisenrakkautta sekä saamaan ihmiset tuomaan esiin oman empatiansa. Myös nykypäivää hallitseva vihapuhe huolestuttaa Kaisaa. Hän toivoisikin ihmisten keskittyvän ennemmin rakentavaan kritiikkiin.

Aalto-yliopistossa nykytaiteen väitöskirjaansa valmisteleva Salmi on taiteilija, jolla on jatkuvasti jokin rauta tulessa ja projekti työn alla. Hänen viimeaikaiset projektinsa ovat liittyneet osin myös satavuotiaan Suomen historiaan. Mannerheimin patsaan kukittamisesta lähtenyt ajatus sai hänet tutkimaan sisällissotaa. Tuloksena oli aiheeseen liittyvä lyhytelokuva, jolla hän haluaa tuoda itsenäisyyden ajan vaietun ajanjakson myös nykynuorison tietoisuuteen. Lyhytelokuva esitetään Ylen kanavilla ensi vuonna.

Itsenäisyys ja suomalaisuus ovat Kaisalle tärkeitä ja hän on ylpeä siitä, että on suomalainen. Vain pimeät vuodenajat ja kylmyys harmittavat häntä toisinaan, mutta siitäkin huolimatta hän pitää Suomea hyvänä maana asua. Suomalaista sankaria ja esikuvaa Kaisan ei tarvitse kauaa pohtia, vaan Minna Canthin nimi tulee kuin apteekin hyllyltä. Vahva, itsenäinen nainen ja kirjailija, joka vaikutti aikanaan voimakkaasti yhteiskunnan asenteisiin. Tavoite, johon Kaisa itsekin toivoo elämänsä aikana pystyvän.

Uutiskirjeen lukijoille Kaisa lähettää terveisinä toiveen, että ihmiset käyttäisivät hyvää energiaa toisiinsa ja lähimmäisiinsä eivätkä pelkäisi vieraita ihmisiä, vaan ottaisivat rohkeasti yhteyttä kehen tahansa. Joskus voi riittää sekin, että istuu jonkun tuntemattoman viereen bussissa. Kyse on pienistä teoista, joilla on suuri vaikutus.

#tekoja kannustaa ihmisiä auttamaan

Kaisan yhteisötaideteoksen #tekoja tarkoitus on kannustaa ja innostaa kaikkia ihmisiä auttamaan toisiaan, ja kertomaan siitä myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #tekoja. Tempaus huipentuu 26.8. Kampin keskuksessa järjestettävään tapahtumaan, jossa eri alojen ammattilaiset kokoontuvat yhteen keskustelemaan auttamisen merkityksestä.

Panelisteina ovat Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen (FT) ja uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Paneelissa pohditaan muun muassa, miksi ihmiset auttavat toisiaan, kuinka jokainen voi auttaa ja millaista hyvien tekojen tekeminen voi olla sota- tai kriisitilanteessa. Myös auttamisen fysiologiset, biologiset ja sosiologiset vaikutukset tulevat tutuiksi, kun aivotutkija Katri Saarikivi pitää luennon aiheesta.

Tapahtumassa arvotaan ihmisille hyviä tekoja, joita he voivat tehdä joko läheisilleen tai tuiki tuntemattomille. Tapahtumassa tehdään myös yhteisöllisiä harjoitteita Kaisan ja koreografi Alpo Aaltokosken opastuksella. Kaisa itse toivoo tapahtumalle ja auttamistempaukselle jatkuvuutta.

– Toivoisin, että #tekoja olisi ikään kuin Nenäpäivä, mutta ilman rahaa ja niin, että ihmiset tai yritykset haastaisivat toisiaan auttamaan ja tekemään spontaaneja hyviä tekoja.

Lisätietoja

Kaisa Salmen #tekoja Helsingin Juhlaviikoilla. 28.6. Kampin keskuksessa, Helsingissä.

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/tapahtuma/kaisa-salmi-tekoja/