FinVillage kutsuu suomalaisia neuledesignin pariin

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

FinVillage juhlii satavuotiasta Suomea yhdistämällä eri kulttuurialojen tekijöitä ja kaikkia kansalaisia jatkamaan yhdessä suomalaisen tekemisen perinnettä neuledesignin parissa. Metropolia Ammattikorkeakoulun hanke tuo perinteisen suomalaisen villan ja neuleosaamisen nykyaikaan laajasti osallistavalla ja monipuolista yhteistyötä luovalla konseptilla.

FinVillage huipentuu syys-lokakuun vaihteessa Suomi neuloo -tapahtumaan Suvilahden Kattilahallissa. Kolmipäiväisessä tapahtumassa nähdään neuletta monien eri tekijöiden työn tuloksena näyttelyssä, muotinäytöksissä, myyntiständeillä ja taideteoksissa. Muotinäytöksen taiteellinen johtaja on koreografi Anandah Kononen ja pääesiintyjänä on Suomen kansallisbaletin tanssija Mai Komori. Näytöksessä nähdään kotimaisten designmerkkien neulemallistoja sekä Suomi neuloo -designkilpailun parhaiksi valitut asut. Yhteisenä teemana kaikille on ollut Suomen satavuotinen historia ja Itämeri. Kilpailu oli kaikille avoin ja osanotto oli ilahduttavan runsas. Kaikille avoimen ja runsaan ot Neuledesignkilpailun voittajat julkistetaan ja palkitaan näytösten yhteydessä.

Talvella Keravan taidemuseo Sinkan Näkyväksi neulottu -näyttelyssä osallistettiin kävijöitä jatkamaan Metropolian tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden Itämereen sukellus -teoksia. Näyttely onnistui yli odotusten, sillä paikalla kävi yli 15 000 vierasta ja noin sata osallistui teosten valmistamiseen. Teokset huutokaupataan Suomi Neuloo -tapahtumassa sunnuntaina 1. lokakuuta. Niihin voi tutustua jo nyt FinVillagen verkkosivuilla, jossa teoksista voi jättää myös ennakkotarjouksen.

Maaliskuusta lähtien on kuka tahansa voinut osallistua Riitta Nelimarkan tekstiilitaideteoksen valmistamiseen tekemällä tupsuja. Haasteeseen ovat erityisesti tarttuneet koulut ja päiväkodit. Kaikki osallistuneet ryhmät ja myös yksityishenkilöt saavat nimensä ryijymäisen villateoksen taakse. Tämäkin teos huutokaupataan Suomi Neuloo -tapahtumassa, jossa se myös julkistetaan. Kaikkien huutokaupattavien teosten tuotto menee kokonaisuudessaan Itämeren suojelun hyväksi. Katso videolta, miten sinäkin voit osallistua!

Finvillage sisältää myös muita ohjattuja työpajoja, kuten villaperuukin valmistusta. Peruukkeja on tehty talvella Helsingin Tyttöjen talolla. Muita työpajoja on tulossa vielä marraskuussa Hakasalmen Huvilan Sata ja rapiat -näyttelyyn.

Villa pääsee esiin syksyn näyttelyissä ja muotiesityksissä

Suomi Neuloo -tapahtuma järjestetään 29.9.–1.10.2017 klo 11–18 Suvilahden Kattilahallissa Helsingissä. Tapahtuman yhteydessä nähdään Suomi kertoo neuloen -muotinäytökset 30.9.2017 klo 13, 15 ja 17. Teksiilitaideteoshuutokauppa Itämeren suojelun hyväksi järjestetään 1.10. klo 13 alkaen. Näyttelyyn ja näytöksiin on vapaa pääsy.

Hakasalmen huvilassa Helsingissä avautuu 10. lokakuuta valokuvanäyttely, joka kertoo satavuotiaiden – ja hieman vanhempienkin – helsinkiläisten elämänvaiheista pääkaupungissamme. Kaupungin muutosta tarkastellaan kotialbumien ja omien tarinoiden kautta. Näyttelyn kruunaavat valokuvataiteilijan tekemät näyttävät ja kookkaat muotokuvakollaasit. Näyttelyyn kuuluu myös FinVillage – tekemisen perinne -näyttely, työpajoja, neule- ja käsityömuistoja sekä muotinäytöksiä. Kotimaista neulemuotia eri ajoilta esittelevät muotinäytökset ovat 12. marraskuuta klo 12, 13 ja 14 sekä työpajat 11. marraskuuta klo 12–16. Näyttelyyn ja näytöksiin on vapaa pääsy.

Hakasalmen huvilassa FinVillage esittelee myös arjen designia, patalappuja eri aikakausilta sekä FinVillage-patalappukilpailun satoa. Kilpailuun voi osallistua syyskuuhun saakka. Sekä Kattilahallissa että Hakasalmen huvilassa voi myös hiljentyä kuuntelemaan ikäihmisten neule-, villa- ja käsityömuistoja Concreatives-ryhmän toteuttamassa muistelutilassa.

Lisätietoja

www.finvillage.fi
Finvillage Facebookissa ja Instagramissa
Yhteydenotot: finvillage2017@gmail.com