Jukka ja Esa Vesmanen puhuvat kotimaisen designin puolesta

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Jukka Vesmanen ja Esa Vesmanen
Jukka Vesmanen ja Esa Vesmanen.

Teksti ja kuva: Jani Honkonen

Veljesten Jukka ja Esa Vesmasen valaisinsarja Finom Ligthts on yksi 100 hyvää Suomesta –ohjelmassa mukana olevista tuotteista. Tuotesarja sai Suomi 100 -tunnuksen, joka veljesten mielestä parantaa entisestään tuotteen näkyvyyttä ja tunnettuutta myös ulkomailla. Valaisinsarja tekee komeasti kunniaa suomalaiselle muotoilulle ja puulle materiaalina. Esa tuo sisustusarkkitehtina projektiin taiteellisen näkemyksen ja designin, kun Jukan rooliin kuuluu enemmän tekninen tuotanto.

Yhteistyö oman veljen kanssa saattaa kuulostaa haasteelliselta yhtälöltä, mutta Vesmaset näkevät asian vahvuutena: ”Sanotaan näin, että tunnemme toisemme eri tasolla kuin, että olisimme vain liikekumppaneita. Tässä on taustan puolesta mahdollisuus ymmärtää toista vähän paremmin. Yksin ei kumpikaan tätä pystyisi tekemään”, toteaa Jukka veljensä nyökkäillessä hyväksyvästi. Veljesten henkilökohtaiset vahvuudet ja yhteistyö näkyy erityisesti Balance-tuolissa, jonka Esa on suunnitellut ja jonka tekniikasta puolestaan Jukka vastaa.

Veljekset ovat ammattiensa puolesta matkustelleet paljon. Esalla on ollut näyttelyitä muun muassa New Yorkissa, Tokiossa, Milanossa ja Pariisissa. Myös Jukka kokee matkustelleensa työuransa aikana jo kylliksi asti, silti hänen vapaa-aikaansa kuuluu – autojen rakentelu n ohella – perheen kanssa matkustelu: ”Vaimo ja lapset tykkää matkustelusta, joten pyrin järjestämään lomia siten, että matkustelu olisi mahdollista”, kertoo Jukka, joka harmittelee toisaalta sitä, että nykyisin ei tällaiselle lomalle sitä oikeaa aikaa tahdo löytyä.

Esa tykkää lomaillessaan matkustaa omien sanojensa mukaan ”hieman hitaammin”. Mies harrastaa purjehdusta ja kun hän on lomalla, niin Jukan mukaan velipoikaa ei silloin muutamaan viikkoon tai kuukauteen näy eikä kuulu lainkaan.

Kuva: Finom lights.

Itsenäisyydestä

Itsenäisyys on Vesmasen veljeksille tärkeä asia ja miehet hiljentyvät hetkeksi miettimään kysymyksen sisältöä. ”Vaikka itsenäisyyttä pidetään toisaalta itsestäänselvyytenä niin nykysukupolvi ymmärtää ja arvostaa itsenäisyyttä ja suomalaisuutta entistä enemmän” miettivät Jukka ja Esa. Suomi tunnetaan designista ja Esa näkee nykysukupolvien velvollisuudeksikin uusien asioiden luomisen ja Suomi-kuvan viennin ulkomaille.

Suomalaisuutta ei kannata vähätellä. ”Kehitetään omia vahvuuksia, jotta kotimainen design ja suomalaisuus voisivat hyvin myös seuraavat sata vuotta” toteaa Jukka. Tiennäyttäjiä löytyy historiasta – Esa mainitsee Alvar Aallon ja Maire Gullichsenin merkittävinä suomalaisen arkkitehtuurin edistäjinä ja Artekin perustajina sekä Kaj Franckin suomalaisen taideteollisuuden uudistajana. Omana esikuvanaan Esa mainitsee Domus-tuoleistaan tunnetun sisustusarkkitehdin ja muotoilijan – Ilmari Tapiovaaran.

Lisätietoja

www.finomlights.com
100hyvaasuomesta.fi
www.designmuseum.fi/fi/exhibitions/enter_and_encounter

Jukka Vesmanen – Innoite Oy, www.innoite.com
Esa Vesmanen – Pure Design, www.puredesign.fi