Isä lähti puolustamaan rauhaa, mutta toikin sodan kotiin

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Sodan murtamat

Sodan murtamat on ohjaaja Timo Korhosen luova dokumenttielokuva nuorista miehistä, jotka lähetettiin puolustamaan rauhaa, mutta jotka toivatkin sodan kotiin. Tarinan kertovat sodassa järkkyneiden miesten lapset.

Sodan murtamat esitetään TV1:n Dokumenttiprojektissa maanantaina 9.1. klo 21.30. Ohjelma uusitaan lauantaina 14.1. klo 12.35. Elokuva on katsottavissa myös Yle Areenassa toukokuun alkuun asti.

Elokuva käsittelee vaiettua kansallista traumaa ja keskittyy nuorimmillaan 17-vuotiaiden rivisotilaiden ja heidän lastensa kokemukseen – toiseen sukupolveen. Elokuvassa haastatellut kahdeksan lasta kertovat rohkeasti kodin todellisuudesta, kun vuosia kotiin odotettu isä vihdoin palasi sodasta. Kaivattu isä olikin sulkeutunut, tuntematon ja väkivaltainen. Hän ei pystynyt palaamaan arjen hyvään, vaan toi vihan kotiin. Osa isistä suojasi perheitään vaikenemalla sodan kauhuista.

Jatkosodassa 191 miestä sai Mannerheim-ristin ritarin arvon. Samaan aikaan noin 15 700 miestä joutui sotapsykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sotasairaalat suljettiin nopeasti ja traumatisoituneet miehet jätettiin perheidensä kontolle. Tuhannet lapset joutuivat kuuntelemaan isiensä järkyttäviä sotakokemuksia. Rintamalla olleiden jälkeläiset halusivat tietää totuuden isiensä väkivaltaisuudesta, häpeästä ja alkoholismista, jotta eivät itse tuhoutuisi.

Haastatteluiden ohella elokuvan elementteinä ovat sotilaiden kirjeet rintamalta, psykiatriset potilaskertomukset ja puolustusvoimien rintamakuvaajien materiaalit. Ensi kertaa dokumenttielokuvassa käytetyt sotapsykiatristen sairaaloiden potilaskertomukset kertovat pelkistetysti siitä, miten kohtuuttomissa oloissa trauma syntyi ja miten kömpelösti psykiatria sen kohtasi.

Vaikea mutta ajankohtainen aihe

Sodan traumat ja niiden periytyminen seuraaville sukupolville on aiheena hyvin kiinnostava ja varsin vaikea. Omat suomalaiset kokemuksemme ja niistä puhuminen on paitsi meille kansana kollektiivisesti tärkeää, myös aiheena hyvin ajankohtainen Eurooppaan virtaavien sodan traumatisoimien pakolaisten muodossa. Tärkeitä teemoja elokuvassa ovat nuoruus, rohkeus, perheiden arki sekä selviytyminen.

Elokuvan ennakkoon nähneet sotiemme veteraanit pitävät elokuvaa tärkeänä sen ajankohtaisuuden vuoksi. Suurten ikäluokkien edustajat ovat tunnistaneet tarpeen, johon Sodan murtamat vihdoin antaa mahdollisuuden: yhteisen trauman käsittelemiseen yhteisössä, jossa sen parissa on eletty.

Katso elokuvan traileri alta:

Lisätietoja

Hanketiedot