Kaksikielinen 100-vuotislahja raaseporilaisille

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Uudenmaan kasvot

Suomen itsenäisyyttä juhlitaan vuoden 2017 aikana juhlamenoin, tapahtumin ja elämyksin. Teemavuoden kunniaksi Raaseporin kaupunki on tuottanut raaseporilaisille omistetun, pysyvän lahjan, joka elää vielä seuraavat 100 vuotta. Lahja on isänmaallinen kunnianosoitus rakkaalle kotipaikalle.

Lahja, joka on kaksikielinen musiikkikappale ”Jag kommer hem – Tulen kotiin” käsittelee sitä tunnetta, joka valtaa ihmisen kotiin palatessa. Laulussa yhdistyvät lapsuusmuistot, tutut paikat ja ihmisten väliset kohtaamiset.

– Musiikkikappale koskettaa siten kaikkia, jotka asuvat ja vaikuttavat kaupungissa sekä myös niitä, jotka ovat lähteneet kaupungista. Laulun punaisena lankana ovat tunteet, jotka heräävät palattaessa takaisin kaupunkiin, olipa henkilö sitten syntyperäinen, kaupungissa kasvanut tai sieltä pois muuttanut. Etenkin se tunne, että on tullut kotiin, kun juna saapuu Karjaan asemalle, vene laskee ankkurin Bromarvissa tai auto pysähtyy pihalle Mustiolla, kuvailee Raaseporin kaupungin kulttuurisihteeri Lotta Lerviks.

– Kappale esitetään sekä suomeksi että ruotsiksi, mikä on tunnusomaista elävälle kaksikielisyydellemme, lisää Lerviks.

Yhteistyöprojekti Suomi 100 vuotta -juhlinnan puitteissa

Kappale on luotu yhteishankkeena musiikkituottaja Niklas Rosströmin kanssa. Kappaleen sanat ja sävelen hän on tehnyt yhdessä Erik Nyholmin ja Pasi Hiitolan kansssa. Siihen liittyvän videon tuottavat Gugge Wasenius ja Laura Pulli Lallallaa Productions -tuotantoyhtiöstä. Musiikkikappaleen ja -videon lanseeraus tapahtuu keskiviikkona 14. kesäkuuta 2017.

Kaupunginhallitus on juhlavuoden puitteissa varannut 75 000 euron määrärahan mm. avustuksiin yhdistyksille, tapahtumille, itsenäisyyspäivän juhlaan Inkoossa sekä juhlaistutuksiin. Musiikkilahja, johon sisältyy video, levitys ja taiteilijapalkkiot, on arvoltaan 10 000 euroa.

Lisätietoja

kulttuurisihteeri Lotta Lerviks, Raaseporin kaupunki, puh. 019 289 2781