Kansallispukuja tuuletetaan kesäisellä piknikillä

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Kansallispukujen tuuletuspiknik
Kuva: Seppo Haapanen / Soja Murto

Kansallispuvun syntymäpäivänä 5.8.2017 on lupa laittaa kansallispuku päälle ja osallistua eri puolilla maata järjestettäville piknikeille. Vapaamuotoisten piknikien tarkoituksena on juhlistaa kansallispukuja ja tavata samasta aiheista kiinnostuneita ihmisiä. Uudellamaalla piknik järjestetään Helsingin Esplanadin puistossa klo 12 alkaen.

Kansallispukujen syntymäpäivänä voi pukeutua kansallispukuun, kansanpukuun, muinaispukuun tai johonkin muuhun perinteiseen vaatteeseen. Kansallispuvun osan voi myös yhdistää muuhun vaatetukseen. Tärkeintä ei olekaan itse vaate, vaan kansallispukuasenne, jota voi osoittaa vaikkapa kukkamekolla. Piknikille voi ottaa mukaan omat eväät ja varautua myös nostamaan maljan satavuotiaalle Suomelle. Sateiselle säällä kansallispukuja voi tuulettaa vaikkapa kahviloissa.

– Alun perin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa. Halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta kuin omasta puvustaan ja eväistään, kertoo kansallispukupiknikin ideoinut Soja Murto blogissaan.

Piknik-tapahtumista ja kauniista puvuista voi jakaa kuvia sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2017.

Blogin mukaan kansallispukujen syntymäpäivä juontaa juurensa elokuun 5. päivään vuonna 1885. Silloin keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naiset antoivat keisarinnalle lahjaksi soutuveneen Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa, joiden kansallispuvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus.

Hankkeen pääjärjestäjänä Soja Murron lisäksi on Kalevalaisten Naisten Liitto. Se on valtakunnallinen perinne- ja kulttuurijärjestö, joka tekee tunnetuksi suomalaista kulttuuriperintöä ja edistää sen nykykulttuuriin soveltamista. Liiton 60 jäsenyhdistyksessä on 4 000 jäsentä.

Lisätietoja

Hankkeen tiedot
Hankkeen blogi