Kasvot Kuukauden kasvojen varjossa

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Jani Honkonen

Itsenäisen Suomen satavuotisjuhla alkaa olla elokuvatermein ”purkissa”. Pitkin vuotta olemme kokeneet upeita tapahtumia ja tavanneet useita mielenkiintoisia uusmaalaisia, jotka ovat antaneet oman panoksensa ensimmäisen itsenäisen vuosisatamme huipennukseen. Mutta kenen kynästä Kuukauden kasvo -juttusarjamme haastattelut ovat lähtöisin? Tässä Suomi 100 Uusimaan epilogissa esittelemme kasvot kasvojen takaa.

Opettavainen kokemus

− On ollut ilo ja kunnia olla mukana toteuttamassa Kuukauden kasvo -juttusarjaa Uudenmaan Suomi 100 -uutiskirjeeseen. Projekti on ollut kokonaisuudessaan opettavainen kokemus, sanoo Metropolia ammattikorkeakoulussa kulttuurituottajaksi opiskeleva Jani Honkonen, jonka kynästä jutut ovat lähtöisin.

− Vuoden mittainen kirjoituspesti on opiskelijalle pitkä aika, mikä asetti aluksi hieman paineita, mutta lopulta projekti osoittautui oppimisprosessina juuri sopivaksi. Ennen tätä olin tehnyt ainoastaan yhden haastattelun ja senkin omasta luokkatoveristani. Kun sain Uudenmaan liitolta niin sanotusti vapaat kädet tehdä oman näköiseni juttusarjan Suomi 100 -näkökulmalla, lisäsi se selkeästi itseluottamustani projektin onnistumisen suhteen.

Entä missä asioissa tuleva kulttuurituottaja kokee kehittyneensä eniten projektin edetessä?

− Suurimpina oppimisen teemoina voisin mainita haastattelutekniikan, lisäkysymysten asettelun ja valokuvaustaitojen kehittymisen. En vieläkään pidä itseäni kovinkaan kaksisena kuvaajana, mutta kehitys on nähtävissä ensimmäisten ja viimeisten kuvieni välillä. Lisäksi opin juuri minulle sopivan haastattelutekniikan, mistä on hyvä jatkaa esimerkiksi henkilökuvien kirjoittamisen pariin.

Juttusarjan teko haastoi Janin syventämään osaamistaan ammattimaisena kirjoittajana sekä myös joustamaan työelämän vaatimusten mukaan.

− Aikataulujen suunnittelu ja lopullisen jutun kyllin tiivis sisältö olivat ehkä suurimmat haasteeni projektin aikana. Myös jonkinlaista ammatillista kasvua olen kokenut sen suhteen, miltä jutun julkaisupolun aikana tehtävät muutokset, kuten editointi ja taitto näyttävät lopullisessa jutussa. Alkuun säpsähdin, jos oma ”käsiala” ei näkynytkään kauttaaltaan valmiissa julkaisussa, mutta melko pian ymmärsin tämän olevan aivan normaalia.

Suomalaisia yhdistää halu tehdä yhdessä hyvää

Projektin aikana Janille kävi selväksi, kuinka laaja kirjo kulttuurista ja Suomesta innostuneita ihmisiä Uudellamaalla toimii. Oltiinpa sitten Myrskylän kunnantalolla, Elias Lönnrotin kotikonnuilla Sammatissa tai Senaatintorin kupeessa sijaitsevan kahvilan yläkerrassa, suomalaisia yhdistää pyyteetön ja sukupolvet ylittävä halu tehdä yhdessä hyvää.

− Yllätyin kuukausittain myös siitä, minkälaisia haastateltavia sain eteeni ja millaisia persoonia hankkeiden ja ideoiden takaa paljastuikaan – tämä oli todella inspiroivaa.

Jani tapasikin vuoden aikana varsin erilaisia ja mielenkiintoisia uusmaalaisia.

− Sanoin kotona puolisolleni aina jokaisen jutun julkaisun jälkeen, että viimeisin haastateltavani oli kaikista paras – tämä kertonee tilanteen haasteellisuudesta. Henkilökohtaisella tasolla olin kenties eniten innoissani elokuussa, kun pääsin haastattelemaan Waltari-rockyhtyeen keulakuvaa ja yhtä lapsuuteni sankareista – Kari ”Kärtsy” Hatakkaa sekä Kalliolan Setlementtitalon toiminnanjohtaja Heidi Nygreniä. Parivaljakon keskinäinen kemia ja ideoiden rikkaus olivat todella mieleenpainuvia. Myös Sari Lehtisen kanssa tehty vierailu Elias Lönnrotin kotipaikalle Lohjan Sammatissa jäi mieleen kokonaisuudessaan mainiona päivänä.

Horisontissa siintää värikäs tulevaisuus

Mutta miten kolmekymppisiään lähestyvä kynäniekka näkee oman tulevaisuutensa, kun Kuukauden kasvo -juttusarja on nyt saatu päätökseensä?

− Vaikken kristallipalloa omistakaan, niin uskon tulevaisuuteni olevan lukuisilla värivaloilla valaistu. Kulttuurituotannon opintojen lisäksi arkeani hallitsevat alkuvuodesta luvassa oleva perheenlisäys, Metropolian Taajuus Medialle tehtävät elokuvajournalistiset työt sekä ikuisesti jatkuva kasvu ihmisenä ja pohdinta siitä, mitä sitä isona tekisi.

Lopuksi Jani vielä kiittää lämpimästi kaikkia mukana matkanneita:

− Kiitos todella paljon kaikille Kuukauden kasvoille, Uudenmaan liiton työryhmälle sekä tietysti uutiskirjeen lukijoille. Teitte kuluneesta vuodesta todella opettavaisen ja inspiroivan. Kiitos myös Ritalle siitä, että olet tehnyt koko loppuelämästäni jännittävän.

− Ja hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018 kaikille! Olkaahan ihmisiksi!

Kuukauden kasvo -jutut löydät täältä

Teksti ja kuva: Jani Honkonen

Taitto ja editointi: Laura Saukkonen