Keisarinviitta, suruvaippa vai joku muu? Kansallisperhonen valitaan nyt

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Neitoperhonen
Kansallisperhosen tittelistä kilpailee muun muassa kuvan neitoperhonen.

Satavuotias Suomi saa oman kansallisperhosen, joka siltä vielä puuttuu. Suomelle on jo aiemmin valittu äänestysten perusteella muun muassa kansallislintu (laulujoutsen), -eläin (karhu), -kukka (kielo), -kala (ahven) ja -puu (rauduskoivu). Nyt on perhosten vuoro. Äänestys kansallisperhosesta on parhaillaan käynnissä ja äänestysaikaa on kesäkuun alkuun saakka.

Valinnan järjestävät järjestävät Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto, Suomen Perhostutkijain Seura ry sekä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti. Äänestyksen suojelija on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Perhostietämys lisääntyy

Kansallisperhosen valinnan lisäksi äänestyksen tavoitteena on lisätä tietoutta perhosista. Perhoset ovat yksi suurimmista eliöryhmistä sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Suomesta on tavattu 2591 perhoslajia, joista yli 2300:n katsotaan esiintyvän täällä vakiintuneesti, ympäri vuoden. Suurin osa perhosista on niin sanottuja yöperhosia. Koska päiväperhoset ovat kuitenkin näkyvimpiä, suurin osa ehdokkaista kansallisperhoseksi on valittu niiden joukosta.

Perhoset ovat kooltaan ja väritykseltään monimuotoisia. Pienimpien lajiemme (kääpiökoiden) siipien kärkiväli on vain noin 0,4 cm, kun suurimmilla lajeilla (muun muassa syreenikiitäjä) kärkiväli voi olla yli 10 cm.

Lisätietoja

kansallisperhonen.fi
Hankkeen tiedot