Lapset ja ministerit istuttivat yhdessä kuusia Helsingin Paloheinässä

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Kuusentaimi

Suomalaisuuden päivän juhlinnat alkoivat iloisissa tunnelmissa Helsingin Paloheinässä, kun joukko arvovaltaista väkeä kerääntyi paikalle istuttamaan kuusentaimia juhlametsikköön. Helsingin kaupungin, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan ja Tulevaisuuden kuusi -hankkeen järjestämässä tapahtumassa kuusia istuttamaan pääsivät niin päiväkotilapset, ministerit kuin diplomaattikunnan edustajatkin.

– Metsä on keskeinen osa suomalaisuutta. Se on tuonut meille vaurautta, virkistystä ja onnea. Taide, muotoilu ja arkkitehtuuri saavat usein aiheensa metsästä, Tulevaisuuden kuusen kampanjapäällikkö Mika Vanhanen kertoi tilaisuutta avatessaan.

Juhlaväen joukossa aurinkoisesta päivästä nauttivat myös monet kansanedustajat sekä pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Ensimmäisen kuusen sai istuttaa eduskunnan puhemies Maria Lohela yhdessä lasten kanssa.

– Niin kauan Suomessa on toivoa, kun kirveen ääni kuuluu metsästä, Lohela toisti puheessaan presidentti J.K. Paasikiven sanoja ja muistutti näin metsän taloudellisesta merkityksestä Suomelle. Lohela lisäsi, että metsät ovat kuitenkin paljon muutakin kuin teollisuuden raaka-ainetta. Metsässä liikkuminen on suomalainen elämäntapa ja koko suomalainen kulttuuri on oikeastaan syntynyt metsästä.

– Suomalaisen metsäkasvatuksen tavoitteena täytyy pitää monikäyttömetsiä, joissa ihminen ja luonto voivat hyvin. Ihmisen ja luonnon tarpeet voidaan sovittaa yhteen, Lohela muistutti.

Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva Tulevaisuuden kuusi -hanke toi mukanaan kuusentaimien lisäksi marttoja, jotka olivat valmistaneet vieraille uunituoreita karjalanpiirakoita ja lettuja. Nokipannukahvia nautittiin kuksista tulevaan juhlametsään rakennetussa laavussa. Lisäksi kuultiin lastenkuoron esittämä kuusiaiheinen kappale ja paljastettiin juhlametsästä kertova taulu.

Alla olevassa galleriassa on lisää kuvia Paloheinän tapahtumasta. Artikkeli jatkuu kuvien alla.

Kuusitapahtumia ympäri Uuttamaata

Tulevaisuuden kuusi on valtakunnallinen juhlavuoden hanke, jossa eri puolille Suomea istutetaan puuntaimia. Hanke jatkaa pitkää perinnettä: vuonna 1917 Helsingin Kaivopuistoon istutettiin itsenäisyyden kuusi, jonka siemenistä istutettiin kotikuusia Suomen täyttäessä 50 vuotta vuonna 1967. Itsenäisyyden juhlavuonna puita istutetaan jälleen. Tavoitteena on tehdä konkreettisia asioita yhdessä ja huomioida etenkin lasten ja nuorten suhdetta luontoon ja metsiimme. Kuusia voivat istuttaa niin yhteisöt kuin yksittäiset kansalaisetkin.

Helsingin lisäksi kuusia istutetaan myös muissa Uudenmaan kunnissa. Hangossa tulevaisuuden kuuset istutetaan Långbodauddenin luontopolun varrelle 16. toukokuuta. Lohjalla juhlapuun istutus 13. toukokuuta on samalla Arboretum Magnolian kesäkauden virallinen avaus.

Samana päivänä Helsingin kanssa kuusia istutettiin myös Porvoossa ja Loviisassa. Porvoossa kuusi pääsi kasvamaan keskelle kaupunkia Viborgin aukiolle. Loviisassa kuusijuhlaa vietettiin Komendantinpuistossa.

Lisätietoja

tulevaisuudenkuusi.fi