Lokakuun kasvo: Eero Väisänen haastaa ihmiset välittämään ja tekemään yhdessä hyvää

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Eero Väisänen_kuva Jani Honkonen

Eero Väisänen on mies, joka nauttii yhdessä tekemisestä ja villeistä ideoista. Eeron ideoima Koko Suomi kiittää on Siskot ja Simot -yhdistyksen vetämä Suomi 100 -hanke. Sen tarkoituksena on kiittää sukupolvea, joka rakensi Suomesta hyvinvointiyhteiskunnan.

Vuoden alusta alkanut Koko Suomi kiittää -hanke on saanut jo hyvin tuulta purjeisiinsa ja Eero uskoo kampanjaan ilmoitettujen tapahtumien lisääntyvän reilusti loppuvuotta kohden.

− Luvassa on esimerkiksi Vanhustenviikkoa, pikkujouluja ja itsenäisyyspäivää. Ja parastahan on se, että kuka tahansa voi osallistua myös omalla tapahtumallaan. Me sitten päivitämme kiitoksia ja tapahtumia kokosuomikiittaa.fi -sivustolle ja sosiaaliseen mediaan.

− Tavoitteena on, että mahdollisimman monessa Suomen kunnassa otettaisiin osaa kampanjaan. Kiittäminen voi olla mitä tahansa palvelutalon pihajuhlista esikoululaisten lauluhetkeen. Tärkeintä on, että hankkeessa ollaan mukana yhdessä ja ihmiset muistaisivat ilmoittaa tapahtumansa verkkosivuillamme, Eero painottaa.

Koko Suomi kiittää toteutetaan yhdessä Kuntaliiton, Suomi 100 Uusimaan sekä monien muiden yhteistyötahojen ja järjestöjen kanssa. Hankkeen päätapahtumana järjestetään Järvenpäässä 28. lokakuuta Koko Suomi kiittää -juhla, johon odotetaan esiintyjäksi muun muassa Katri Helenaa. Myös hankkeen suojelija, Suomen tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio on kutsuttu juhlaan.

Siskot ja Simot -yhteisö toteuttaa tapahtumia ikäihmisille

Eero Väisänen kehitteli Siskot ja Simot -yhdistyksen idean jo vuosia sitten toimiessaan henkilöstöhallinnon ja kehittämispuolen päällikkönä kunta-alalla. Alkuperäinen idea jäi kuitenkin pöytälaatikkoon Eeron lähdettyä jatko-opiskelemaan johtamistaitoja ja organisaation kehittämistä Jyväskylän kauppakorkeakouluun.

Pitkän yrittäjäkokemuksen omaava mies on kuitenkin aina pitänyt itseään yhteiskunnallisena sieluna. Jo MBA-tutkintonsa lopputyössä hän käsitteli sosiaalisen hyvinvoinnin kehittämistä paikallisyhteisössä. Työn osana hän esitteli valmiin suunnitelman yhteisöstä, joka toimisi vapaaehtoisten voimin ja ehkäisisi ikäihmisten syrjäytymistä.

Vuonna 2013 aika oli kypsä Siskot ja Simot ry:n perustamiselle ja ensimmäiselle Välittämisen keikalle. Eero on toiminut alusta asti järjestön toiminnanjohtajana, mutta yksin mies ei järvenpääläisen palvelutalon virkistyspäivää järjestänyt. Vapaaehtoisille lähetettiin kutsuja ja ensimmäiseen pop-up-tapahtumaan osallistui lopulta yli 70 talkoolaista.

− Siskot ja Simot järjestää kertaluontoisia tempauksia, joiden tarkoituksena on tuoda vaihtelua ikäihmisten arkeen. Rakennamme myös siltoja eri sukupolvien välille tuomalla ihmiset yhteen. Tähän mennessä on järjestetty niin elokuvatapahtumia, erilaisia juhlia, ulkoiluretkiä kuin yhdessä toteutettavia pihatalkoitakin. Tapahtuma-alueena on toistaiseksi Järvenpää ja sen neljä naapurikuntaa sekä Turku, Savonlinna ja Laitila, Eero luettelee.

− Ja uusia kuntia ilmoittautuu mukaan jatkuvasti, hän jatkaa.

Mummodisko toi Tavastialle yli 700 juhlijaa

Viimeisimpänä tempauksena Siskot ja Simot järjesti yhteistyössä geronomiopiskelijoiden Mikko Haapalaisen ja Joni Tammisalon kanssa Mummodiskon, jossa levyt pyörivät ja kansa juhli. Tavastialla on ikoninen maine keikkapaikkana ja monelle ikäihmisellekin paikalla on iso merkitys.

Haasteista ja odottelusta huolimatta keväällä liikkeelle laitettu projekti toteutui syyskuun alussa, kun Tavastia-klubin valtasivat kymmenet pyörätuolit ja rollaattorit yli 700:n juhlijan kanssa.

− Mummodisko toi todella paljon näkyvyyttä Siskoille ja Simoille. Uutisissa, sanomalehdissä sekä sosiaalisessa mediassa näkynyt tapahtuma on pitänyt huolen siitä, että puhelin ja sähköposti ovat laulaneet kuumina. Tapahtumalle on mahdollisesti tulossa jatkoa ja järjestäjiksi uusiakin yhteistyökumppaneita. Ja Mummodiskohan on nimestään huolimatta tarkoitettu sekä miehille että naisille, Eero vinkkaa.

Vapaalla ja itsenäisellä maalla suuri määrä sankareita

Eerolle itsenäisyys merkitsee hyvin voimakkaasti sitä, että Suomi on vapaa maa ja meillä kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus ja oikeus toteuttaa itseämme.

− Itsenäisyydestä on osattava olla ylpeä ja arvostaa sitä, sillä elämme kansainvälisesti harvinaisessa tilanteessa, jossa itsenäisyys on arkipäivää ja itsestäänselvyys. Kaikkialla se ei sitä ole.

− Meidän on kuitenkin yhdessä huolehdittava siitä, että osallisuus yhteiskuntaan kuuluu kaikille − myös esimerkiksi ikäihmisille ja maahanmuuttajille.

Suomalaisia sankareita Eerolla on paljon, eikä yhden nostaminen muiden yläpuolelle tunnu oikealta. Hän arvostaa kuitenkin historiamme merkkihenkilöitä ja kokeekin omien sankareidensa tulevan itsenäisyyden alkuajoilta ja ajalta sitä ennen. Presidenteistä hän mainitsee maamme isät K.J. Ståhlbergin, Risto Rytin ja C.G.E. Mannerheimin. Myös Hannes Kolehmaisen ensimmäinen olympiakulta Tukholmassa vuonna 1912 ja ”Suomen juokseminen maailmankartalle” saa Eerolta erityismaininnan.

Vapaaehtoisten parissa sekä Siskojen ja Simojen että Koko Suomi Kiittää -kampanjan kautta toimiva Eero haluaa nostaa esiin myös merkittävät vapaaehtoisjärjestöt ja suomalaisen talkoohengen.

− Niitä ihmisiä on paljon, jotka ovat tehneet vapaaehtoisina töitä Suomen puolesta. Esimerkiksi Lotta Svärdin toiminnassa mukana olleet ja monien muidenkin järjestöjen vapaaehtoiset ovat osa sitä kansalaisyhteiskuntaa, jota ilman tätä maata ei olisi.

Terveisinä Suomi 100 Uusimaan lukijoille ja itsenäiselle Suomelle Eero kiteyttää lyhyesti:

− Välittäkää!

 

Lisätietoja:
Koko Suomi kiittää -juhla senioreille Järvenpään Saunakallion koululla 28.10. klo 13−15.30.
Koko Suomi kiittää -kampanjan kotisivut, jossa voit ilmoittaa oman tapahtumasi: www.kokosuomikiittaa.fi
Siskot ja Simot ry

 

Teksti ja kuva: Jani Honkonen