Luentoja Suomen ja Venäjän suhteista

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Kuva: Veikko Somerpuro/Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto ja Aleksanteri-instituutti järjestävät yleisöluentosarjan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sarja kulkee nimellä 100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä. Luentosarja on osa valtakunnallista Suomi 100 -ohjelmaa sekä Helsingin yliopiston Suomi 100 -ohjelmakokonaisuutta.

Suomen itsenäistyminen Venäjästä tapahtui osana suurten imperiumien hajoamista. Autonomian aika lukuisine vaiheineen vaihtui kahden uuden itsenäisen valtion naapuruuteen, ja samalla luotiin perusta maiden tuleville suhteille. Näitä ovat määrittäneet maailmansotien välisen ajan viileä kausi, toinen maailmansota, maailmansotien jälkeen luotu uusi maailmanjärjestys, kylmä sota ja Neuvostoliiton hajoamista seurannut muutoksen tila kansainvälisessä järjestelmässä.

Euroopan kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja kriisit, joiden osapuoli Venäjä on, heijastuvat väistämättä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Viime vuosien tapahtumat ovat johtaneet erilaisiin arvioihin niin päättäjien, asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa. Tähdäten päiväkohtaista uutisointia syvempiin ja historiallisempiin näkökulmiin naapuruussuhteista luentosarja 100-vuotiaat naapurit tarjoaa yhden foorumin keskusteluille Suomesta ja Venäjästä.

Seuraava luento järjestetään 15.3.2017, jolloin puhujina ovat dosentti Erkki Tuomioja, professori Marianne Liljeström ja professori Markku Kivinen.

Sarjan luennot jatkuvat marraskuuhun 2017 saakka. Katso tarkemmat ajankohdat ja puhujat Helsingin yliopiston verkkosivuilta.

Lisätietoja

Hankkeen tiedot
Luentosarjasta Helsingin yliopiston verkkosivuilla