Maaliskuun kasvo Jaana Keisala yhdistää työssään kulttuurin ja liikunnan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Jaana Keisala

Teksti ja kuva: Jani Honkonen

Myrskylän kunnan juhlavuoden ohjelmaa koordinoiva Jaana Keisala on paljasjalkainen myrskyläläinen, joka on ennen nykyistä työuraansa toiminut ravintola-alalla kokkina muun muassa Lapin matkailukeskuksissa. Liikunnanohjaajana vuonna 2005 kunnassa työt aloittanut nainen sai vapaa-aikasihteerin paikan vuonna 2009 ja on siitä lähtien toiminut virassaan. Muuttuvassa maailmassa myös kunnan työt muuttuvat ja nykyisin työ sisältää yhä enemmän hallinnollisia töitä ja naisen alaisuudessa työskentelee nuoriso-ohjaaja, etsivä nuorisotyöntekijä ja tuntiohjaajana liikunnanohjaaja. Jaana ohjaa myös itse liikuntaryhmiä ja pitää kunnan liikuntaneuvontaa.

Kulttuuri ja siihen liittyvät tapahtumat liittyvät olennaisesti vapaa-aikasihteerin työhön. Myös työnsä ulkopuolella Jaana kuluttaa mielellään kulttuuria musiikin ja teatterin muodossa. Myrskylän sijainti mahdollistaa hyvin kulttuurimatkojen järjestämisen myös isompiin kaupunkeihin, matkoja järjestetään niin Lahden, Kouvolan kuin Helsinginkin teattereihin.

Itsenäisyyden merkityksen pohtiminen kuuluu olennaisesti satavuotiaan Suomen juhlavuoteen. Isovanhempien tarinat Suomen sodista ja menneistä ajoista olivat Jaanalle nuoruudessa kiinnostavia ja omille lapsilleen hän aikoo tarinoita myös aikanaan jakaa. Jaana on ollut mukana kirjoittamassa erään paikallisen rouvan elämäntarinaa. Sota-aikana ilmavalvontalottana toimineen naisen tarinat saivat Jaanan innostumaan.

– Oli mahtavia kohtauksia juuri sota-ajalta, kun Supinmäellä lotat valvoivat, taivas oli mustanaan pommikoneita ja siitä piti tehdä ilmoitusta Lahteen. Se oli kyllä uskomaton kokemus itselle, kun hän sitä kertoi ja minä kirjoitin, Jaana muistelee. Lopulta teos käännettiin englanniksi ja lähetettiin naisen sukulaisille Yhdysvaltoihin.

Keisala pitää itsenäisyyden ja siitä kertovien tarinoiden jakamista omille lapsille tärkeänä. Itsenäisyyspäivänä hän katsoi yhdessä lastensa kanssa Tuntemattoman sotilaan ja odottaa myös elokuvan uutta versiota innolla. Itsenäisyys on siis naiselle hyvin tärkeä asia ja Jaana on suorittanut muutama vuosi sitten MPK:n järjestämän sotilaan perustaidot naisille -kurssin.

Maaliskuussa vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Keisala pitää tasa-arvoa tärkeänä asiana ja hän kannattaa tasa-arvoista kohtelua kaikkien välillä.

– Tasa-arvo on minulle tärkeää ja yritän lapsillekin opettaa, ettei ole erikseen naisten ja miesten tehtäviä, vaan yhtä lailla niin mies kuin nainenkin voi esimerkiksi tehdä ruokaa kotona.

Pohdittaessa ”omaa suomalaista sankaria” Keisala mainitsee oman pappansa, mutta yksi suuri sankari löytyy myös hänelle rakkaan ravintola-alan puolelta.

– Mennään lähelle tätä minun keittiömaailmaa, mutta Suomen kokkimaajoukkue on yksi sellainen, mitä arvostan ja seuraan kovasti. He vievät suomalaista ruokakulttuuria maailmalle todella hienosti ja ovat menestyneet hyvin MM-kisoissakin.

Keisalan terveiset satavuotiaalle Suomelle ja suomalaisille korostavat tulevaisuuteen katsomisen tärkeyttä:

– Kiitos siitä mitä on ollut. Kiitos myös tulevaisuudesta, mietitään hyviä ratkaisuja kaikkien ihmisten näkökulmasta. Ajatellaan myös kotimaisuutta, yrittäjyyttä ja pysytään jatkossakin puhtaassa Suomessa.

 

Aktiivisten ihmisten kunta

Myrskylä on 380-vuotias kunta itäisellä Uudellamaalla. Kotina ja kuntana Keisala näkee Myrskylän pienenä, mutta peruspalvelut omaavana paikkana, josta pääsee omalla autolla alle puolessa tunnissa isompienkin palveluiden ääreen. Asukkaat ja yhdistykset ovat aktiivisia, mikä antaa myös naiselle itselleen paljon näkökulmaa ja voimavaroja työhön ja tapahtumien järjestämiseen.

Ihmiset ovat myös Keisalan mukaan iloisia ja kunta on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa – sitä kautta nainen ottaa työssäänkin yhteyttä esimerkiksi uusiin asukkaisiin ja lapsiperheisiin. Myrskylä tunnetaan liikunnastaan ja Lasse Virénistä, mikä näkyy Keisalan mielestä myös ulospäin:

– Jos naapurissa on Kulttuuri-Pukkila, niin me olemme sitten liikuntakunta, hän toteaa.

Suomi 100 -tapahtumat jakautuvat Myrskylässä tasaisesti pitkin vuotta. Mukavaa Meininkiä Myrskylässä -nimellä kulkeva juhlavuosi sisältää kaikenlaisia pienempiä ja isompia tapahtumia. Pentti Urhosen myrskyläläistä työtä ja elämää käsittelevä valokuvanäyttely avautui helmikuussa kirjastolla ja mieheltä on tulossa eri teemoihin liittyviä näyttelyitä myös myöhemmin tänä vuonna. Kesällä on isompi tapahtuma nimeltään Kesän Avaus, johon liittyvät myös maalaismarkkinat ja Suomi 100 -teemainen käsityönäyttely. Tapahtumaa on järjestetty useana vuonna ja se on ollut hyvin suosittu.

Syyskuussa on vuorossa Taiteiden Yö, joka järjestetään yhteistyössä Myrskylän seurakunnan kanssa 16.–17.9. Joulukuussa Myrskylässä vietetään itsenäisyyspäivää asiaan kuuluvin juhlallisuuksin 5. ja 6.12.

 

Lisätietoja

Suomi 100 Myrskylän verkkosivuilla
Myrskylän Suomi 100 Facebookissa