Makkarankuorista polkupyöriin – Hangon teollisuuden monet tuotteet

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Stop! Kohtaa menneisyytesi
Koneen nostureita viedään Hangosta 1970-luvulla. Kuva: Raimo Kuittinen

Hanko on perinteisen sanonnan mukaan seisonut kolmella jalalla. Sataman ja turismin lisäksi kaupunkikuvaa on muovannut vahvasti teollisuus, johon Hangon museon näyttely pureutuu nyt tarkemmin. Teollistunut Hanko -näyttelyssä Hangon moninaiset teollisuuslaitokset tulevat tutuiksi koko kaupungin historian ajalta. Hangossa on valmistettu muun muassa alusvaatteita, makkarankuoria, räjähteitä, pyöriä, saunan kiukaita, kalavalmisteita ja suksia.

Näyttely tuo esille myös ihmiset koneiden takaa. Työnteon vastapainona hankolaiset myös harrastivat paljon; urheilutoiminta oli erittäin vilkasta ja uusia taloja rakennettiin 1950-luvulta alkaen ympäri kaupunkia. Näyttely nostaa esille myös luontonäkökulman: nykyään luonto on kaupungin valttikortteja, mutta niin ei ole ollut aina.

Teollistunut Hanko -näyttely on avoinna 30.4.2017 saakka Hangon museossa, Nycanderinkatu 4, Hanko.

Länsi-Uudenmaan museoiden yhteisponnistus

Hangon museon näyttely on osa Länsi-Uudenmaan kuuden ammatillisesti hoidetun museon Stop! Kohtaa menneisyytesi -hanketta. Museoiden yhteisprojektissa kansalaiset saavat olla osana tutkimusta ja dokumentoida merkittäviä kohtaus- ja muistipaikkoja Länsi-Uudellamaalla. Kunkin museon alueelta löytyvään kohtauspaikkaan liittyy niin yksityisiä kuin kollektiivisiakin muistoja. Paikoilla on myös nähty valtakunnallisestikin merkittäviä tapahtumia.

Tarkoituksena on tutkia näiden paikkojen historiaa ja merkitystä tämän päivän Länsi-Uudenmaan asukkaille. Samalla saatetaan ihmisiä historian pariin. Tulokset esitetään mobiilisovellusten, näyttelyiden ja julkaisujen muodossa vuoden 2017 aikana. Kohtaamispaikkoihin pääsee tutustumaan esimerkiksi Tarinasoittimen avulla.

Lisätietoja

Hankeen tiedot
kohtaamenneisyytesi.fi