Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlanäyttely kiertää Helsingin kirjastoissa

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Miina Sillanpää
Miina Sillanpää kodissaan sukulaislastensa kanssa. Kuva: Työväen Arkisto

Miina Sillanpään elämästä kertova 150-vuotisjuhlanäyttely kiertää Helsingin kirjastoissa Suomen juhlavuoden ensimmäisinä kuukausina. Näyttely aloitti kiertueensa 9.1.2017 Vallilan kirjastosta. Helmikuun alussa näyttely siirtyy Pasilan kirjastoon. Näyttelyn on toteuttanut Forssan museo yhteistyössä Miina Sillanpään Seuran kanssa.

Miina Sillanpää (1866–1952) oli Suomen ensimmäinen naispuolinen ministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja. Hänestä tuli suomalaisen tasa-arvon symboli ja monessa suhteessa edelläkävijä. Sillanpään tarina on kasvukertomus köyhän torpan tytöstä ministeriksi ja kie­too sisäänsä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan synnyn vaiheita. Hänen elämäntyössään punaisena lankana kulki vähäosaisten auttaminen, kansalaisoikeudet, sivistys, tasa-ar­vo ja sosiaaliturva. Sillanpää oli lisäksi aktiivinen työväenliikkeen jäsen, osuuskaupan kehittäjä, Ensikoti-aatteen äiti, kouluruokailun alullepanija ja leh­tinainen. Hän oli edistyksellinen ja rajoja rikkova toiminnan nainen.

Syksyllä 2016 Sillanpään elämästä ilmestyi myös Aura Korppi-Tommolan kirjoittama kirja Miina Sillanpää – Edelläkävijä, joka sai ensimmäisenä kirjana Suomi 100 -tunnuksen. Kirjan fokuksessa ovat naiset politiikassa, lastensuojelu ja kotitaloustyö. Sillanpää vaikutti paljon myös demokratian vakiinnuttamiseen sisällissodan jälkeen. Epäkohtien korjaamista tarkastellaan Suomen historian käänteiden valossa. Teos kertoo myös siitä, miten Kansainvälisten järjestöjen, kuten Kansainliiton ja Yhdistyneiden kansakuntien, lopulta Euroopan unionin velvoitteet ja ihanteet ovat vaikuttaneet Suomen tasa-arvon kehittymiseen.

Lisätietoja

Hanketiedot