Avustusta saaneet hankkeet

Halauksia - Kuva Suomi 100, Suvi-Tuuli Kankaanpää

Uudenmaan liitto on kanavoinut yhteensä 150 000 euroa avustusta uusimaalaisille Suomi 100 -ohjelmaan hyväksytyille hankkeille. Tältä sivulta voit katsoa, mitkä hankkeet saivat avustusta kesä- ja syyskuussa 2016 sekä maaliskuussa 2017. Avustushaku on päättynyt 31.1.2017. Esitykset avustettavista hankkeista teki Uudenmaan Suomi 100 -ohjausryhmä. Avustuksesta päätti maakuntajohtaja.

Viimeisellä hakukierroksella avustusta kahdeksalle hankkeelle

Tammikuun 2017 lopussa päättyneen viimeisen hakukierroksen jälkeen avustusta myönnettiin kahdeksalle hankkeelle yhteensä 20 000 euroa. Viimeiset avustuksen saajat valittiin 187 hakijan joukosta. Hakijoista 47 oli mukana jo edellisellä hakukierroksella. Avustusta haettiin yhteensä 1,3 miljoonaa euroa ja hankkeiden kokonaisbudjetti oli 6,9 miljoonaa.

Avustusta saivat seuraavat hankkeet:

Från 0 till 100 med finlandsvensk barnmusik

Pro Culturae -yhdistyksen Från 0 till 100 -konsertti tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua suomenruotsalaiseen lastenmusiikkiin tämän hetken suosituimpien yhtyeiden kanssa. Lastenmusiikki on ollut aina suuressa roolissa suomenruotsalaisessa kulttuurissa ja nykyään aktiivisia orkestereja on monia. Konsertti järjestettiin toukokuussa Helsingin Musiikkitalossa.

Nuorten mykkäelokuva Väinämötär

Millaisen elokuvan nuoret tekisivät satavuotiaasta Suomesta? Vihdin kuvataidekoulu, Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto, Vihdin museo, Länsi-Uudenmaan tanssiopisto Vinha ja elokuvateatteri Vihdin Kino juhlivat satavuotiasta Suomea tekemällä yhdessä mykkäelokuvan, joka kertoo Vihdin historiasta nuorten silmin. Mykkäelokuva saa ensi-iltansa vuoden 2017 lokakuussa Vihdin Kinossa. Esityksessä on live-säestys musiikkiopiston opiskelijoiden esittämänä.

Uutisia hankkeesta: Suomi nuorten silmin ja mykkäelokuvan keinoin

Popkalaset 2017

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU järjestää elokuussa 2017 Popkalaset-musiikkifestivaalin Porvoon vanhalla rautatieasemalla. Paikalle saapuu sekä nimekkäitä artisteja että nousevia tähtiä. Hanke vahvistaa suomalaista identiteettiä ja tekee näkyväksi sitä, miltä Suomi näyttää juuri nyt. Musiikki vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Nykypäivän nuorisokulttuuria on vaalittava, sillä siitä muodostuu tulevaisuudessa suomalaisen kulttuurin ydin.

Kino Iglun elokuvafestivaalit

Elokuvakerho Kino Iglu järjestää elokuvafestivaalit Karkkilassa 23.–29. lokakuuta 2017. Festivaalin teemana on Historiallisia kohtaamisia kaupungissa. Hanke toteutetaan monipuolisessa miljöössä kansalaisten keskuudessa. Tarkoituksena on vahvistaa yhteisöllisyyden kokemusta, jolla rakennetaan tulevaisuutta. Hanke tukee nuoria ymmärtämään historiaansa ja rakentamaan omaansa seuraavalle vuosisadalle.

Suomi 2017 – Arvorulettia?

Kalliolan kannatusyhdistys ry järjestää Setlementtinäyttämöllä neljä teemallista näytöstä, joissa kohtaavat asiantuntijat, poliitikot, taiteilijat ja kansalaiset. Tilaisuuksissa kuvataan suomalaista yhteiskuntaa neljän ajankohtaisen ilmiön kautta. Setlementin vanha perinne yhteiskunnallisten iltojen järjestäjänä muotoillaan nykyaikaan sopiviksi yhteisöllisiksi ilmiöilloiksi. Elämysiltoja järjestetään maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana.

Nuoret muslimit -näyttely

Helena Oikarinen-Jabain hanke on osa Helsingin yliopistossa toteutettavaa Nuoret muslimit ja resilienssi -tutkimusprojektia. Hankkeen tavoitteena on tuoda esiin islamofobiaa ja nuorten osallistujien kokemuksia muslimiuteen liittyvistä negatiivisista mielikuvista. Hankkeeseen liittyvä näyttely ja työpajat järjestetään Kulttuurikeskus Stoassa 15.10–15.11.2017. Näyttelyssä on esillä muun muassa valokuva- ja videoesityksiä, maalauksia ja runoutta. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös aihetta käsittelevä nuorten tietokuvakirja, joka pohjautuu osallistujien kertomuksiin ja valokuviin. Näyttely ja sen teokset valottavat monikulttuuristuvan Suomen arkea tuoreesta näkökulmasta.

Uusmaalaiset nuorten ruokaperinne

Pro Agria Etelä-Suomi ry:n ja Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten hankkeessa on huomattu, että ruokakulttuurin arvostus on korkealla Suomessa, mutta taidot ovat häviämässä. Hanke järjestää alkusyksyllä 2017 kolme nuorten työpajaa, joissa hankitaan ruokaperinteeseen liittyviä perustaitoja ja perinneruoka-aineisiin tutustutaan ruuanlaiton kautta. Lisäksi ruuan tarjoiluun, esillepanoon ja hygieniataitoihin kiinnitetään työpajoissa huomiota. Hanke ottaa mukaan koulut tarjoamalla niille materiaaleja kotitalousopetuksen tueksi. Maistuva maaseutu -kampanjan tavoitteena on herättää unohtunut kekriperinne uuteen kukoistukseen yhteisöllisten sadonkorjuujuhlien avulla.

Lasten ja seniorien sarjakuvakirjeenvaihto

Suomen Sarjakuvaseura ry:n hankkeessa senioreiden ja lasten sarjakuvaryhmät jakavat kokemuksia itsenäisen Suomen menneisyydestä ja nykyisyydestä sarjakuvan keinoin. Ryhmät tekevät juhlavuoden aikana Suomi100-teemaan liittyen yhteistyötä eri tavoin, esimerkiksi piirtämällä toistensa lapsuusmuistoja, käymällä sarjakuvakirjeenvaihtoa ja tekemällä yhteispiirrustuksia. Vuoropuhelun lopputuloksista kootaan näyttely Sarjakuvakeskukselle joulukuussa 2017.

Tutustu kaikkiin avustusta hakeneisiin hankkeisiin grafiikan avulla.


Syyskuussa avustusta kuudelle hankkeelle

Uudenmaan Suomi 100 -avustushaun toiseen arviointiin osallistuivat 15.9.2016 mennessä avustusta hakeneet hankkeet. Avustusta myönnettiin kuudelle hankkeelle yhteensä 50 000 euroa.

Hakemuksia saapui arvioitavaksi 15. syyskuuta mennessä 94 kappaletta. Suomi 100 -avustusta haettiin yhteensä 839 774 euroa, ja hankkeiden kokonaisbudjetti oli 6 034 332 euroa. Kaksi hakemusta siirrettiin seuraavalle arviointikierrokselle.

Avustusta toisella kierroksella saaneet hankkeet ovat:

Suomiselfie – Suomi nuorten silmin -tanssiproduktioiden sarja

Länsi-Uudenmaan tanssiopisto Hurja Piruetin hankkeessa toteutetaan neljä tanssiproduktiota lasten ja nuorten kanssa Raaseporin alueella. Projekteissa yhdistyvät tanssi, musiikki, urheilu, valokuvaus ja videotaide.

Tarinakaraoke – tarinoita Itä-Uudeltamaalta itsenäisen Suomen eri vuosikymmeniltä

Askolan kunnankirjaston Tarinakaraoke on uusi konsepti, jossa Suomen itsenäisyyden aikaa käydään läpi vuosikymmen kerrallaan tarinailloissa Itä-Uudellamaalla. Tarinakaraokessa tavalliset ihmiset tuovat esille hiljaista tietoa ja siirtävät muistoja sukupolvien välillä. Tarinakaraoke vie itsenäisyyden ytimeen.

Uutisia hankkeesta: Tarinoita taivaan ja maan väliltä

Kiitosjuhla rakentajasukupolvelle

Siskot ja Simot ry:n hankkeessa järjestetään kiitosjuhlat itsenäisyyden ajan rakentajasukupolville, ikäihmisille, jotka nykyisin asuvat palvelutaloissa, senioritaloissa tai kotonaan. Juhlat järjestetään paikallisin vapaaehtoisvoimin koko Suomessa. Hankkeen tueksi luodaan yhteistyö- ja kumppaniverkosto.

Uutisia hankkeesta: Kohtaamisia ikäihmisten kanssa

Pikkuyrittäjien päivä

Nuori Yrittäjyys ry:n hankkeessa jokaisella lapsella on mahdollisuus laittaa oma yritys pystyyn yhden päivän ajaksi. Hankkeen tavoitteena on edistää alakouluikäisten lasten osaamista ja innostaa heitä tekemään asioita itse. Verkkosivuston kautta kaikki halukkaat voivat ilmoittautua mukaan ja saavat näkyvyyttä omalle yritykselleen. Pikkuyrittäjät-ohjelma huipentui Pikkuyrittäjien päivään toukokuussa 2017. Päivässä palkittiin muun muassa paras Pikkuyrittäjät-yritys.

Uutisia hankkeesta: Pikkuyrittäjistä tuli ilmiö Suomen alakouluissa

Uudenmaan Luontohelmet

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n hankkeen tavoitteena on vahvistaa uusmaalaisten luontosuhdetta yhdessä tekemisen kautta. Hankkeen päätapahtumina ovat luontoretket Uudenmaan Luontohelmi-kohteisiin vuoden 2017 Luonnonpäivinä.

Uutisia hankkeesta: Tunnetko jo Uudemaan luontohelmet?

100 tasa-arvotekoa – Uudenmaan liiton alue

Naisjärjestöjen keskusliiton ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE:n hankkeen tavoitteena on aktivoida Uudenmaan liiton kuntia tekemään tasa-arvotekoja osana valtakunnallista 100 tasa-arvotekoa-hanketta.

Uutisia hankkeesta: Isoja ja pieniä tekoja tasa-arvon puolesta


Kesäkuussa avustusta sai yhdeksän hanketta

Uudenmaan Suomi 100 -avustusta myönnettiin kesäkuussa 2016 yhdeksälle hankkeelle. Hankkeet ovat:

FinVillage – Tekemisen perinne

Metropolia Ammattikorkeakoulun innovatiivinen hanke tuo perinteisen suomalaisen villan ja neuleosaamisen nykyaikaan hyvin suunnitellulla, laajasti osallistavalla ja monipuolista yhteistyötä luovalla konseptilla. Hankkeen päätapahtuma on Suvilahden Kattilahallissa järjestettävä muotinäytös- ja työpajatapahtuma 29.9.–1.10.2017.

Uutisia hankkeesta: Villa eilen, tänään ja huomenna

Stop! Kohtaa menneisyytesi

Länsi-Uudenmaan alueella toimivat ammatilliset museot (Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Hangon museo, Fiskarsin museo, Lohjan museo, Vihdin museo ja Karkkilan Ruukkimuseo Senkka) tuovat monipuolisella toteutuksella esiin kulttuuriympäristöjen merkityksen tämän päivän Länsi-Uudenmaan asukkaille ja osallistaa laajan toimijaverkon. Jokaisen museon alueelta on valittu merkittäviä kohtaus- ja muistipaikkoja, joihin liittyy niin yksityisiä kuin kollektiivisiakin muistoja. Tuloksien esittelyssä käytetään mobiilisovelluksia, näyttelyitä ja julkaisuja vuoden 2017 aikana.

Uutisia hankkeesta: Museot kokosivat Länsi-Uudenmaan muistipaikkoja

Toisinajattelijat

Työryhmä Ville Suhosen hanke käsittelee monipuolisesti tärkeää, historiallisesta näkökulmasta huolimatta ajankohtaista aihetta. Näyttely poliittisista naisvangeista Suomessa nostaa pohdittavaksi kysymykset ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta. Näyttely perustuu Ville Suhosen palkittuun Ompelijatar-dokumenttielokuvaan. Näyttely järjestettiin Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa 30.11.2016–12.2.2017.

Uutisia hankkeesta: Elämää valtion viholliseksi leimattuna

Rakkauden tiloja

Rakkauden tiloja on neljän uusmaalaisen museon yhteishanke, joka esittelee rakkauden historiaa eri näkökulmista. Teatterimuseon, Hotelli- ja ravintolamuseon, Vantaan kaupunginmuseon ja Lottamuseon hankkeessa käsitellään rakkautta lähimmäisen rakkauden, romanttisen rakkauden, ruokaan ym. kohdistuvan rakkauden ja näytellyn rakkauden näkökulmista. Hanke myös kehittää museoiden yhteistyötä. Näyttelyt avautuvat museoissa ystävänpäivänä 14. helmikuuta 2017.

Uutisia hankkeesta: Milloin viimeksi osoitit rakastavasi?Helmikuun kasvo Janna puhuu rakkauden puolesta

Sydänsyli-yhteisötaideteos

Paula Rusokallion ponnistus osallistaa monipuolisesti yhteiskunnan eri ryhmiä, tarjoaa yksilöille mahdollisuuden voimaannuttavaan itseilmaisuun ja synnyttää laajemmin uusmaalaisia identiteettejä peilaavan yhteisöllisen taideteoksen. Työpajojen tuloksista syntyy sadan neliön taideteos-installaatio, joka valtaa Suvilahden Kattilahallin joulukuussa 2017.

Uutisia hankkeesta: Sukella mukaan Suomen suurimpaan yhteisötaideteokseen

Suomi lentää!

Ilmailumuseon uudentyyppinen yleisötapahtuma tarjoaa viikon aikana monipuolista ohjelmaa ja laajalle ihmisjoukolle ja nostaa esiin lentoliikenteen merkityksen Uudenmaan identiteetti- ja vetovoimatekijänä. Hankkeen päätapahtuma on Ilmailunäytös Kaivopuistossa 9.6.2017.

Uutisia hankkeesta: Lentonäytös juhlistaa Suomen ilmailun historiaa

Pienten sankareiden aikamatka

Työryhmä Carmen Tomasin monialaisen hankkeen keskiössä ovat lapsuudessaan sodan kokeneiden ihmisten tarinat. Hankkeessa haastatellaan Suomen sotien evakko- ja sotalapsia sekä pikkulottia, joiden tarinasta kootaan kirja. Lukuhetkien ja keskusteluiden kautta nykyajan lapset oppivat selviytymiskeinoja elämän haasteisiin. Hankkeen tavoitteena on myös kuljettaa hiljaista tietoa tuleville sukupolville.

Avoimet kylät itäinen Uusimaa

SILMU-kylien ja Kehittämisyhdistys SILMU ry:n hanke on laajan yleisön tavoittava yhteisöllinen kylätapahtuma, joka esittelee kylien asukkaiden arkielmää, aktiivista kylätoimintaa, kaksikielisyyttä sekä palvelutarjontaa. Hanke luo uuden tradition ja lisää yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Hanke huipentuu valtakunnalliseen Avoimet kylät -päivään 10. kesäkuuta 2017.

Uutisia hankkeesta: Tervetuloa kylään – Saatat yllättyä!

Maisemakuvia Suomesta

Kirkkonummen musiikkiopiston hanke vahvistaa koululaisten omaa tekemistä ja identiteettiä, ja lisää oppilaitosten välistä yhteistyötä ja laajentaa koulumaailmasta kohti suurempaa yleisöä yleisellä juhlakonsertilla. Hanke juhlistaa Suomea Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta -teoksen inspiroimana. Juhlavuoden aikana järjestetään Kirkkonummen musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian harjoitusleirejä, koululaiskonsertteja ja projektin huipentavat juhlakonsertit. Kirkkonummen Kuvataidekoulu tuo konsertteihin visuaalisia elementtejä. Juhlakonsertit järjestetään helmikuussa ja elokuussa 2017.

Uutisia hankkeesta: Maisemakuvia Suomesta -konsertti yhdistää musiikkia ja kuvataidetta

 

Sivun kuvituskuva: Suomi 100 / Suvi-Tuuli Kankaanpää