Museot kokosivat Länsi-Uudenmaan muistipaikkoja

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Stop! Kohtaa menneisyytesi - Dragsvik
Paraati Dragsvikin varuskunta-alueella 2012.

Museovirasto ja Suomen Museoliitto kehottivat suomalaisia museoita yhteistyöhön juhlavuoden muistamiseksi kulttuuriperintöorganisaatioissa. Suomen satavuotinen historia on jo talletettuna ja esillä lukuisissa maamme museoissa. Massiivisten juhlanäyttelyiden sijasta museot alkoivat miettiä keinoja, miten valtakunnallinen juhlavuoden Yhdessä-teema toteutuisi. Samalla haluttiin saada kansalaiset lähestymään museoita ja ymmärtämään museoiden tarkoituksen.

Länsi-Uudenmaan alueella toimivat ammatilliset museot Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Hangon Museo, Fiskarsin museo, Lohjan Museo, Vihdin Museo ja Karkkilan Ruukkimuseo Senkka tarttuivat haasteeseen ja päättivät yhteisestä dokumentointiprojektista.

Jokainen kuudesta museosta valitsi toiminta-alueeltaan kohtauspaikan tai muistinpaikan, johon liittyy niin yksityisiä kuin kollektiivisia muistoja ja tutki niiden merkitystä tämän päivän Länsi-Uudenmaan asukkaille. Kohtauspaikoilla on laajempaakin merkitystä, sillä niissä ovat kohdanneet ympäri Suomea kotoisin olevat ihmiset. Niihin liittyy myös tapahtumia, jotka ovat jollain tavoin koskettaneet valtakunnallisestikin. Projektin nimeksi tuli Stop! Kohtaa menneisyytesi.

Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo/EKTA museo valitsi kohtauspaikaksi Dragsvikin varuskunta-alueen ja sen monivivahteisen historian. Hangon museolla tutkittiin teollisia tuotantolaitoksia ja Fiskarsin museon kohteeksi valittiin kylämylly. Lohjan museo ja Karkkilan ruukkimuseo Senkka paneutuivat torien tarinoihin ja Vihdin museo Vanjärven kylässä tapahtuneisiin muutoksiin.

Museot kokosivat aineistoa muun muassa palkkaamalla tutkijoita keräämään kohteisiin liittyviä tarinoita ja sukeltamalla arkistojen kätköihin. Lohjan ja Vihdin museot haastoivat vapaaehtoisia kerhomuotoiseen toimintaan. Lohjalla järjestettiin dokumentointikerho, joka vietti päivän Lohjan torilla kuulostelemassa kävijöiden tuntemuksia tämän päivän torielämästä. Aineistot säilytetään museoiden arkistoissa ja niitä tullaan käyttämään julkaisujen ja näyttelyiden käsikirjoitusten pohjana.

Museoiden päätavoitteena oli julkaisu Länsi-Uudenmaan muistinpaikoista. Kirjallisen julkaisun ohella muistinpaikkojen tarinat ovat löydettävissä myös verkosta ”seinättömästä museosta” osoitteessa tarinasoitin.fi/Stop

Lisätietoja

Hankkeen tiedot
www.raasepori.fi/museo