Ansiktet bakom månadens ansikte

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Jani Honkonen

Det självständiga Finlands hundraårsjubileum börjar vara på slutrakan. Längs året har vi fått vara med om fantastiska evenemang och träffat intressanta nylänningar som har gett sin egen insats för att fira kulmen av våra hundra år av självständighet. Men vem har hållit i pennan som författat artikelserien Månadens ansikte? I denna epilog presenterar vi ansiktet bakom månadens ansikten.

En lärorik upplevelse

– Det har varit en glädje och ära att få göra artikelserien Månadens ansikte till Nylands nyhetsbrev om Finland 100. Projektet har i sin helhet varit en lärorik upplevelse, säger Jani Honkonen, kulturproducentstuderande vid yrkeshögskolan Metropolia och mannen bakom artiklarna.

– Det är en lång tid för en studerande att under ett helt år vara bunden till ett skrivprojekt och det medförde en del press i början, men slutligen visade projektet sig vara en alldeles ypperlig inlärningsprocess. Före det här jobbet hade jag bara gjort en intervju och då var intervjuobjektet min egen studiekamrat. Nylands förbund gav mig väldigt fria händer att göra min egen form av artikelserie med ett Finland 100-perspektiv och det gav mig helt klart ökat självförtroende för att genomföra projektet.

Inom vilka områden anser då den blivande kulturproducenten att han har utvecklats mest under projektets gång?

– De största sakerna jag lärt mig har nog att göra med intervjutekniken, hur man ställer tilläggsfrågor och tar bra bilder. Jag anser mig fortfarande inte vara någon häv fotograf men det går tydligt att skildra en sorts utveckling mellan de första och de sista bilderna jag har tagit. Jag har också lärt mig en intervjuteknik som passar just mig, och den ger bra förutsättningar till exempel för att fortsätta skriva personfokuserade artiklar.

Arbetet med artikelserien utmanade Jani att fördjupa sina kunskaper som professionell skribent och även visa flexibilitet vad gäller de krav som arbetslivet ställer.

– Mina största utmaningar under det här projektet var nog att planera tidtabellerna och sammanfatta det slutliga innehållet i texterna tillräckligt kort. Jag har också upplevt någon sorts professionell utveckling då det kommer till ändringar som görs efter att jag lämnat ifrån mig en artikel, såsom editering och ombrytning och hur dessa inverkar på min text. Till en början reagerade jag väldigt starkt om min egen handstil inte syntes genom hela den publicerade texten, men jag förstod ganska snabbt att det är helt normalt.

Finländarna har en gemensam vilja att göra gott

Under projektet gick det upp för Jani vilken bred variation av människor det finns i Nyland med ett intresse för kultur och Finland. Oberoende av om man befinner sig i kommunhuset i Mörskom, i Elias Lönnrots hemknutar i Sammatti eller på ett kafé invid Senatstorget så förenas generationer av finländare av en uppriktig vilja att göra goda saker.

– Jag förvånades varje månad över hurdana intervjuobjekt jag fick framför mig och hurdana personligheter som låg bakom jubileumsårets projekt och idéer – det var synnerligen inspirerande.

Under ett års tid fick Jani träffa väldigt olika och intressanta nylänningar.

– Varje gång då en artikel publicerats berättade jag hemma för min partner att den senaste intervjun var den bästa – det kanske säger något om hur utmanande jobbet var. Personligen var jag kanske mest entusiastisk över augusti månads artikel då jag fick intervjua frontfiguren i rockbandet Waltari och samtidigt en av mina barndomshjältar Kari ”Kärtsy” Hatakka tillsammans med verksamhetsledaren för Kalliola settlementhus Heidi Nygren. Detta radarpar hade en kemi och idéer som man inte glömmer i första taget. Också besöket som jag gjorde till Elias Lönnrots barndomshem i Sammatti i Lojo tillsammans med Sari Lehtinen kommer jag att minnas som en alldeles magnifik dag.

En färggrann framtid skymtar i horisonten

Hur ser då den snart trettioårige skribenten på sin egen framtid då artikelserien Månadens ansikte har nått sitt slut?

– Även om jag inte äger någon kristallkula så tror jag att min framtid kommer att lysas upp i många olika färger. Utöver studierna i kulturproduktion domineras min vardag av tillökning som väntas i familjen i början av året, filmjournalistik som jag gör för Metropolias Tajuus Media och förstås av den ständiga utvecklingen som människa och tankarna kring vad jag ska göra då jag blir stor.

Slutligen tackar Jani alla som har varit med på denna årslånga resa:

– Ett stort tack till alla månadens ansikten, till teamet på Nylands förbund och förstås till nyhetsbrevets läsare. Tack vare er har det här året varit otroligt lärorikt och inspirerande. Tack också till Rita för att du gör hela resten av mitt liv spännande.

– Jag önskar er alla en god jul och ett gott nytt år 2018! Var som folk!

Här hittar du artiklarna i serien Månadens ansikte

Text och bild: Jani Honkonen

Ombrytning och editering: Laura Saukkonen