December månads ansikte: Konsta Linkola fångar finsk galenskap på bild

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Konsta Linkola

Konsta Linkola, 24, är en ung fotograf och företagare som gör det som många bara drömmer om – jobbar med sin hobby. Konstas eget Finland 100-projekt, fotoserien Avanto finns utställd på Bang Bang Gallery i Helsingfors. Utställningen fångar den stund av sårbarhet då iskallt vatten tar över människans naturliga instinkter och kropp.

Konsta anser sig få arbeta med sitt drömjobb som fotograf. Han har under de senaste tre åren rest världen runt med sin kamera. Han har förevigat livet och naturen på såväl gatorna i Rom som längs fjordarna i Norge och i skogen i Vancouver i Kanada.

Vid sidan av olika egna projekt tar Konsti också många bilder för kommersiellt bruk. Han har jobbat som professionell fotograf sedan år 2015.

– Vid den tiden började jag ha så pass många jobb att jag kunde säga att jag försörjde mig med att fotografera, konstaterar Konsta.

Under de senaste åren har Konstas bilder publicerats i till exempel tidningen National Geographic.

Konsta, som är uppvuxen i Träskända, är tacksam för stödet och den uppmuntran han har fått av sina föräldrar för att bli företagare.

– Jag kommer från en företagarfamilj så det kändes naturligt att bli företagare och i synnerhet inom den kreativa branschen känns det som det enda rätta alternativet. För närvarande bygger jag på mitt eget kunnande vid yrkeshögskolan Pro Akatemia i Tammerfors med studier i entreprenörskap och teamledarskap, berättar Konsta.

KonstaLinkola_Livojärvi-firststep

Det kalla vattnets kraft

Konstas utställning Avanto består av en samling fotografier, i vilka Konsta tar fram sitt intresse för den finska naturen och människornas möten med den. Fotografierna fångar det ögonblick av sårbarhet då människans naturliga instinkter och kropp hamnar i det iskalla vattnets våld. Det är fråga om en upptäcktsresa till den stund då människan går från en känsla av total trygghet till en mörk och främmande värld i det kalla vattnet.

Konsta har från början av sin karriär – eller närmare sagt redan före det – njutit av att vara i naturen och tack vare sin vandringsvana förmedlas hans genuina intresse för ämnet också via hans bilder. För ett par år sedan fick Konsta i samband med en stugutflykt bekanta sig med vinterbad och fattade tycke för både fenomenet i sig och för möjligheterna att fånga kölden på bild.

– Jag såg att vinterbadandet bär på en alldeles lysande historia: först känner man rädsla då man stiger ner i vattnet, sedan blir man ytterligare uppskrämd av vattnets bitande kyla och slutligen övergår all dramatik i ett alldeles otroligt euforiskt tillstånd.

Med sina bilder ville Konsta fånga mötet mellan människorna och vattnet. Han upplever också att till exempel stadsbornas iver för att vinterbada skapar en fantastisk kontrast och är ett tecken på hur omedvetet och på samma gång fascinerande finländarnas förhållande till naturen är.

Utställningen består av tio helheter med fotografier och sammanlagt elva tavlor. Projektet förverkligades under vintrarna 2014–2017 i Posio i Södra Lappland, i Tammerfors, och i Valkiajärvi i Kitee.

Då han kartlade olika sjöar fäste han uppmärksamhet vid hur rent vattnet är för att det skulle vara möjligt att ta bilder under vattnet. Han hörde sig också för hos bekanta om vattnet vid deras stugor.

Enligt Konsta var det en unik upplevelse att fotografera under vattnet. Fotosessionerna kunde ta upp till en kvart, under vilken det kalla vattnet hann visa sin styrka och bet sig igenom både dykardräkt och -mask.

– Det kändes som om någon knivhögg en i ansiktet, beskriver Konsta.

Konstas utställning ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum. Bilderna som ställs ut i Bang Bang Gallery i Helsingfors har väckt intresse också utanför hemlandet. I synnerhet i de övriga nordiska länderna har man visat iver för Konstas arbete. Han har också i planerna att härnäst ta sin utställning utomlands. Konsta anser att han har stor nytta av Finland 100-symbolen då den bland annat ger mer synlighet.

Konsta Linkola_Livojärvi-rebirth

Finländarna är hårda utanpå och mjuka inuti

Konsta beskriver Finlands självständighet som en atmosfär som gör det möjligt att förverkliga sig själv och vara fri. Utan självständigheten skulle ingen verksamhet ha någon grund att stå på. Konsta påminner om att självständigheten inte ska ses som en självklarhet då alla inte har möjligheten att känna sig fria och självständiga.

Han har fått komma väldigt nära den finska kulturen genom sitt Avanto-projekt. Det att man medvetet sänker sig ner i vatten som närmar sig minusgrader säger något om finländarnas galenskap.

Konsta upplever att det finns något galet med oss finländare, men samtidigt är vi också väldigt vänliga mot varandra. Han jämför det finska arbetslivet mot det motsvarande i Tyskland, där han också har hunnit bo.

– Tyskarna är väldigt arbetsfokuserade. Med den finska kulturen älskar jag att vi kan lösgöra oss från vårt arbete och vara lediga, leva stugliv och spendera tid med vänner. Livet är inte alltid så allvarligt och man måste inte alltid prestera.

Konsta avslutar sina funderingar kring finländarna med att konstatera att vi är hårda på utsidan men mjuka inuti.

Genuin nyfikenhet mot liv och äventyr inspirerar

Som sina finska hjältar nämner Konsta Riku Rantala och Tuomas Milonoff. Duon är känd från tv-serierna Docventures och Madventures och deras genuina nyfikenhet gentemot livet och äventyret berör Konsta djupt. Han värdesätter också Rikus och Tunnas sätta att tänka att allt är möjligt och deras lysande sätt att göra journalistik.

– Att något är aktuellt här och nu innebär inte för dem bara att vara på rätt plats vid rätt tid utan det är en livsstil.

Avslutningsvis hälsar Konsta en stämningsfull jul och önskar alla välkomna till utställningen. Konsta har redan i flera år firat jul med att tillsammans med sin lillasyster agera tomte på olika håll i Nyland.

– Det bästa med julen är att vara tillsammans och få ta del av andras jultraditioner, säger Konsta.

Ytterligare upplysningar:

Utställningen Avanto / Icy Waters i Aalto-universitetets Bang Bang Gallery fram till 7.1.2018

Utställningen har öppet hus 12 december klockan 17–19.

Adress: Runebergsgatan 14–16, Helsingfors. Utställningen är öppen på beställning.
Ytterligare upplysningar: heli@bangbang.fi, tfn 050 511 0765
Konsta Linkolas webbplats: www.konstalinkola.com

Text: Jani Honkonen
Bild: Konsta Linkola