Finlandselfie – Finland sett med ungdomars ögon idag och imorgon

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Hurja Piruetti
Vattnets folk. Bild: Christopher Senn.

Text: Reettaleena Rauhala

Jubileumsåret till ära har eleverna vid Raseborgs dansinstitut Hurja Piruetti reflekterat över vad det innebär att vara finländare. Projektet Finlandselfie är en serie med dansuppträdanden som strävar efter att öppna upp hur de unga ser på Finland i dag och imorgon.

Vid dansinstitutet inleddes jubileumsåret redan på hösten i Billnäs bruk med fotograferingen av den riksomfattande konstkalendern som Förbundet för grundläggande konstundervisning i Finland gör. Hurja Piruetti gjorde i samarbete med unga dansare kortfilmen Tanssiriimejä keväälle, som publicerades på webben i början av april.

Dansinspirerade handlingar har blivit över också för de övriga månaderna. I januari möttes dans och taekwondo i form av ett videoprojekt som dansinstitutet genomförde tillsammans med taekwondoföreningen Rasbudo. I februari strålade dansgruppen Hurjat Ladyt i K-supermarket och i mitten av månaden hade dokumentärfilmen Dance It All Away som gjorts av Sathis Hettithanthris och dansinstitutets dansre premiär i Bio Pallas i Karis.

Hurja Piruettis årliga vårfestival körde i gång i mars vid Tryckeriteatern i Karis. Genom dansuppvisningen Vattnets folk fick man bekanta sig med den finska traditionen med vattenväsen och vattenmytologi. Man ordnade tio föreställningar där unga och vuxna från FUTURE produktion relfekterade över Finlands framtid.

Hurja Piruetti 2
Dansinstitutet Hurja Piruettis dansare vid Barcelona Dance Awards. Bild: Christopher Senn.

Efter framförandena åkte 60 stycken av dansinstitutets medlemmar till Spanien för att representera Finland i Barcelona Dance Award. Hurja Piruetti kom hem med fem pokaler, bland annat ett specialpris för bästa dansinstitut.

Under våren har man också samlat ihop de unga elevernas tankar på affischer där dansarna med egna ord har fått beskriva vad det innebär att vara finländare, i dag och i framtiden.  Texterna innehöll bland annat ord ”Ett land fullt av möjligheter som vi med vår kultur och nya idéer kan utveckla, hem, turvallinen, kaunis, pimeys, sinä – minä, jämlikhet, yhdessä, sosiaalisempi, suvaitsevaisempi, rauha”.

Dansuppvisningen Vattnets folk kulminerade i Forsen, vars koreografi gjorts av Katja Köngäs och som är en av Hurja Piruettis huvudprodukter under jubileumsåret. Dansuppvisningen Forsen hade premiär under kvalificeringarna till Moves-evenemanget i Hangö i mars och var också en av koreografierna som belönades i Spanien. En del av Vattnets folk, inklusive Forsen, uppfördes också vid Svenska kulturfondens festtillställning i maj.

Hurja Piruetti fortsätter fira Finlands självständighet under höstterminen, bland annat i form av ett samarbetsprojekt med Raseborgs Musikinstitut. Dans och Musik-projektet har premiär den 2 december i Karis och den 3 december i Ekenäs.

På videon möts dans och taekwondo i Hurja Piruettis och Rasbudos samprojekt.

Ytterligare upplysningar

www.hurjapiruetti.com