Fira Finlands 100 år: Fika, flagga, lys upp

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Kahvi ja kakku_pexels-photo-531834Finlands 100-årsjubileum är unikt i vårt lands historia och alla festligheter självständighetsjubileet till ära är välkomna. Under ett så här speciellt år börjar vi fira redan dagen före självständighetsdagen, tisdagen den 5 december. Vem som helst kan skapa gemensamma stunder och stämning genom att ta del av tre riksomfattande gärningar.

Vi dricker kaffe hundraåringen till ära

Arbetsplatser, företag och gemenskaper i vardagen uppmuntras till att ordna en blå och vit kaffestund för sina anställda, kunder eller vänner dagen före självständighetsdagen, tisdagen den 5 december klockan 14. Kaffestunderna kan givetvis också ordnas vid en annan tidpunkt under eftermiddagen. Det viktigaste är den gemensamma stunden.

Vi klär Finland i festskrud

Nu om någonsin finns det skäl att hissa flaggan. Vi klär hundraåringen i festskrud med Finland 100-flaggor och dekorationer redan före födelsedagen. Dagen före självständighetsdagen, tisdagen den 5 december klockan 18 hissas Finlands flagga i alla flaggstänger i Finland. Flaggningen fortsätter över natten fram till självständighetsdagen klockan 22. Flaggan ska lysas upp under de timmar som det är mörkt.

Vi lyser upp Finland i blått och vitt

Vi gör hundraåringen blå och vit för en stund. Under firandet uppmuntras alla i Finland till att lysa upp centrala plaster och objekt såsom byggnader, statyer, broar, torg, parker och andra kända platser i blåvitt ljus. Det går också att förverkliga en egen belysning på arbetsplatsen och hemma. Det blåvita ljuset tänds dagen före självständighetsdagen den 5 december klockan 18 och avslutas på torsdagen den 7 december klockan 9 på morgonen. Som traditionen bjuder tänder vi två ljus i fönstren på självständighetsdagen klockan 18.

Förfest i bibliotek och karaokebarer

Bibliotek runtom i Finland bjuder in hela folket till förfest för att fira Finlands självständighetsjubileum. Alla är välkomna, såväl barn och vuxna som gamla och nya finländare.

Finlands karaokebarer utmanar i sin tur alla finländare till att dagen före självständighetsdagen tillsammans sjunga ikoniska stycken såsom Vårt land och de finska Sininen ja Valkoinen och Olen suomalainen.

Låt oss fira Finlands självständighet tillsammans!

Födiskaffe, flaggning eller festbelysning – anmäl ditt evenemang

 

Mera information:

Grattis Finland 100 år
Hur skapar jag feststämning
Hundra bibliotek, hundra fester! (på finska)