Fru Jenni Haukio hyllade Ingås elever

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Jenni Haukio Inkoossa
Bild: Benjamin Lundin

Ingå biblioteks diktafton blev höjdpunkten på fru Jenni Haukios Finland 100-firande hittills.

Poeten och presidenthustrun Jenni Haukio var hedersgäst när Ingåelevernas diktantologi Till det hundraåriga Finland lanserades på biblioteket tisdagen den 23 maj.

Haukio berömde den 15 månader långa satsningen och lyfte fram hur viktigt det är att barn introduceras till lyrik av vuxna.

– Få hittar fram till poesihylla på egen hand. Tänk om alla kommuner kunde låta sina skolelever delta i ett så här fantastiskt projekt.

Besöket var Haukios andra i Ingå. Hon uttryckte sin förundran över hur vackert försommar-Ingå är och kom med en hälsning av republikens president Sauli Niinistö, som enligt Haukio är mycket förtjust i orten.

– Han hälsar hjärtligt till er alla!

Haukio intervjuades om diktens betydelse i det hundraåriga Finland av Henrik Wickström, ordförande i arbetsgruppen Finland 100 i Ingå, som stod bakom diktaftonen.

De diskuterade även den nyutkomna diktantologin Katso pohjoista taivasta. Haukio har fungerat som redaktör för antologin och samlat 367 dikter av inhemska lyriker.

Applåderna fick nästan taket att lätta när en grupp Ingåelever framförde sina egenhändigt författade dikter. Kvällen avslutades med allsång tillsammans med eleverna. De framförde ett urval av sånger som sjöngs under ett annat Finland 100-evenemang som förgyllde Ingå för några veckor sedan: Allsångsevenemanget 100 år – 100 sånger.

Fru Jenni Haukio sammanfattade kvällen så här:

– Helt perfekt. Det här är min favorit bland alla evenemang jag har fått besöka under jubileumsåret Finland 100. Och det kommer från hjärtat. Alldeles på riktigt. Det gick en rysning genom mig när fick höra elevernas fantastiska dikter.

Närmare uppgifter

Raija Selén, tf. bibliotekschef, +358 9 29 515 356