Grattis Finland 100 år!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Onnea satavuotias Suomi_Kuva_Ilotulitus Pixabay

När Finland fyller sina 100 år finns det rikligt med program för alla som gillar såväl kultur, upplevelser som fartfyllda evenemang.  Jubileumsåret kulminerar i självständighetsveckan, som är fylld med evenemang hos oss och runtom i världen. Hundraåringen hyllas storstilat i både modern och traditionell stil, och det finns ett eget och riktigt sätt för var och en – även i hemmasoffan. Du missar väl inte jubileumsårets kulmen!

Installation med hundra Finlands flaggor

Jubileumsåret Finland 100 når sin kulmen under självständighetsdagen 6.12.2017. Hundraårsfirandet inleds offentligt den 5 december kl. 18 på Salutorget i Helsingfors, kvällen innan självständighetsdagen. En installation av hundra Finlands blåvita flaggor hissas upp av barn och unga. Även republikens president Sauli Niinistö, riksdagens talman Maria Lohela och statsminister Juha Sipilä deltar i flagghissningen. Tillställningen öppnas av republikens president.

I Helsingfors uppmärksammas hundraåringen fortsättningsvis under en tvådagars stadsfest. Programmet har utarbetats i samråd med företag, samfund och stadsbor.

Finlands mö firas tillsammans runtom Nyland!

Det händer också i mycket under födelsedagsveckan i Vanda, där det utlovas tre stora självständighetsfester på stadens Energia Areena. Lovisa bjuder för sin del invånare i alla åldrar att fira det självständiga Finland den 4 december, medan Mäntsälä ja Högfors inleder firandet med en förfest kvällen innan; den 5 december. Under självständighetsveckan bjuder Borgå på ett mångsidigt program för alla kulturhungriga och i Tusby hyllas Finland i alla kommuncentrum – alla kommunens tredjeklassister inleder firandet den 4 december.

Finland 100-jubileumsåret i Esbo kulminerar i stadens gemensamma självständighetsdagskonsert i Metro Areena den 6 december. Jubileumsårets tema Tillsammans syns även i firandet: I Pukkila ordnas en fest med gemensamma föreningskrafter och i västra Nyland firar Ingå och Raseborg tillsammans, med en gemensam självständighetsfest. Även Hangö, Kervo sekä Mörskom har varsin fest under självständighetsdagen. Ytterligare evenemang under födelsedagsveckan och självständighetsdagen finns på vår temarutt för december.

Storslaget fyrverkeri avrundar hundraårsfesten

Ett storslaget jubileumsfyrverkeri över Södra hamnen i Helsingfors avrundar det självständiga Finlands hundraårsjubileum den 6 december ca kl. 22. Yle följer med och direktsänder fyrverkeriet, som på ort och ställe syns bäst på Observatorieberget.  Fyrverkeriet är samtidigt det avslutande evenemanget på jubileumsåret.

Ytterligare upplysningar

Födelsedagsprogrammet inpaketerat

Fira Finlands födelsedag i Helsingfors

Nyländsk temarutt för självständighetsveckan