HNS fikar, flaggar och lyser upp hundraåringen till ära

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Valaise_pexels-photo-137219

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt firar Finlands hundra år med fika, flaggning, festbelysning och en videoserie.

Blåvita kaffestunder för personal och patienter

På HNS samtliga fem sjukvårdsområden arrangeras det festligheter dagen före självständighetsdagen den 5 december klockan 13–15. HNS ordnar också blåvita kaffestunder på sina sjukhus och verksamhetsställen. Personal och patienter är välkomna till festligheterna och kaffestunderna.

– Finlands 100-årsdag är mycket viktig för oss. Som en stor offentlig organisation vill vi också följa statsrådets kanslis och Nylands förbunds rekommendation. Personalen som är i arbete och patienterna skulle inte annars ha möjlighet att delta i den blåvita kaffestunden, säger HNS förvaltningsöverskötare Kaarina Torppa.

Tornsjukhuset i Mejlans täcks av ljuskonst

Alla sjukhus inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt kommer också att hissa flaggan den 5 december klockan 18. Flaggningen fortsätter över natten fram till självständighetsdagen klockan 22. Då mörkret faller lyser man upp flaggan. Utöver detta kläs en av Finlands mest kända byggnader – tornsjukhuset i Mejlans – i ljuskonst mellan den 5 december klockan 18 och den 7 december klockan 19.

Hundra års utveckling som videoserie

HNS och medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet publicerar kring självständighetensdagen en serie videor på sociala medier. Varje video har ett eget tema och de behandlar förändringar som skett och hur verksamheten har utvecklats under hundra års tid.

– I videorna vill vi lyfta fram hur mycket sjukhusvärlden har förändrats under Finlands självständighet. HNS kunnande hör till den internationella eliten på många områden. Finlands hälsovårdssystem rankades för inte så länge sedan som sjunde bästa bland 195 länder i tidningen Lancet. På jubileumsdagen finns det skäl att lyfta fram våra prestationer, även om inga hederstecken eller olympiska medaljer delas ut, konstaterar HNS samarbetschef Janne Aaltonen.

HNS är en samkommun som bildas av 24 kommuner i Nyland. Den har i uppgift att producera specialiserad sjukvård åt medlemskommunerna och deras invånare. På HNS sjukhus tar man årligen hand om ungefär 500 000 patienter och närapå var tredje ny finländare föds på något av HNS förlossningssjukhus.

Ytterligare upplysningar