Höstens boknyhet förtäljer: Vilka kvinnokaraktärer ingår i Okänd soldat?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

WSOY och gruppen Ellun Kanat bjöd in en grupp finländska nutidsförfattare för att berätta hurudana historier som kan ligga bakom kvinnokaraktärerna i Väinö Linnas Okänd soldat. Vad hände i hemmen, på åkrarna, i fabrikerna och i samhället i övrigt samtidigt som en stor del av männen låg vid fronten?

Drygt ett tjugotal nutidsförfattare från Joel Haahtela till Hanna Weselius medverkade i bokprojektet. Var och en av dem fick till uppgift att skriva en egen, självständig novell om någon av kvinnorna i Okänd soldat. Slutresultatet blev Toinen tuntematon (Den andra okända).

Känslor och förnimmelser från hemmafronten och kvinnornas krig

Hur klarar sig hemmafronten under de stränga krigsåren då männen är vid fronten? Vad ser lottan från Paloaukea i löjtnanten Lammio, och ger honom ändå korgen? Hur återhämtar man sig hemma hos familjen Vuorela, då sorgebudskapet av Kariluoto kommer? Vad har Sirkka att berätta, hon som är Kariluotos älskade och läser hans kärleksfyllda brev? Och vad tycker Veeruska från Petroskoj verkligen om de finländska ockupanterna, såsom Hietanen, som ger barnen bröd, och Vanhala som fnissar och spelar skivor?

Hurudan människa är egentligen Lyyti Rokka och hur tar hon emot den sårade Antti som kommer hem för att räkna ”ungarna sina”. I en av novellerna framgår det också hur Rahikainen upplevs av den 17-åriga barnhustrun, vars ”mamma Rahikainen sålde för två tobaksaskar till en viss man ur veterinärkompaniet”.

Där som Linnas Okänd Sold är en ikonisk krigsroman om männens prövningar och känslor i kriget, strävar antologin Toinen tuntematon (Den andra okända) efter att kartlägga hemmafrontens och kvinnornas förnimmelser och känslor om kriget de förde för egen del. Även om fokus ligger på kvinnornas infallsvinkel, omfattar berättelserna även olika människor på hemmafronten och fronten.

Redaktörer för verket Den andra okända är Johanna Catani och Lari Mäkelä. Boken ges ut 5 oktober och ingår i jubileumsåret för Finlands 100 år av självständighet.

Delta i diskussionen: #toinentuntematon

Ytterligare upplysningar

Toinen tuntematon