Hundratals skolelever kommer till Helsingfors på fest

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Lasten itsenäisyysjuhla_kuva Pixabay

Den 5 december, dagen innan, kommer drygt 500 skolelever till Helsingfors för att fira Finlands självständighet. Två tioåriga barn från varje kommun i landet har bjudits in. De som fått inbjudan i Nyland är ivriga inför resan. Till Helsingfors kommer det också små gäster från alla nyländska kommuner. Statsminister Juha Sipilä är värd för tillställningen.

I början av festen skakar statsminister Sipilä hand med alla och önskar varje barn som anländer till festen välkommen. Efter en festlig inledning är det möjligt för barnen att gå runt och hålla på med allehanda verksamhet, såsom dans, rap, fotografering av sig själva och dekorering av pepparkakor. Gästerna hämtar med sig egna gratulationskort till Finland, och de sätts fram för festen.

– Då Finland 100-jubileumsåret når sin kulmen, är det dags att blicka framåt. Jag är speciellt glad över att få vara värd på barnens egen självständighetsfest. Det som dagens barn gör, kommer på ett betydande sätt kommer att påverka hur Finland ser ut under sitt 150-årsjubileum, konstaterar statsminister Juha Sipilä.

Barnens självständighetsfest ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund, barnombudsmannen och Finland 100-organisationen vid statsrådets kansli.

#suomenlastenjuhla #suomi100

Ytterligare upplysningar