Unga bekantar sig med nyländska mattraditioner i arbetsverkstäder

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Kekri_kuva Timo Viljakainen

Som en del av grundskoleundervisningen ordnas tre för unga avsedda arbetsverkstäder i Nyland. Arbetsverkstäderna som ordnas av Maa- ja kotitalousnaiset ry (Landsbygdskvinnornas rådgivningsorganisation) ger en mångsidig introduktion i landskapets mattraditioner. Verkstäder har som mål att föra över traditionella maträtter och seder till nya generationer.

– Framför allt vill vi föra den finländska mattraditionens glädjebudskap vidare till högstadieunga. Vi uppmuntrar att lära sig beredningen av traditionella maträtter antingen på skolans hushållstimmar eller där hemma, säger Suvi Malin, matkonsult vid rådgivningsorganisationen.

Verkstäderna hålls i grundskolornas hushållsklasser i Mäntsälä; Ehnroosin koulu (fre 13.10), i Borgå; Albert Edelfeltin koulu (ons 11.10) och i Lojo; Nummen yhtenäiskoulu (tis 10.10). Utöver hushållsläraren finns en matkonsult från Landsbygdskvinnorna på plats och möjligtvis även en mästare på lokala maträtter.

– Målet är att så många som möjligt av skolans elever får pröva på att tillreda traditionella rätter, och framför allt att få smaka på de delikatesser som de själva åstadkommit, fortsätter Malin.

Ett recepthäfte på nyländska traditionella maträtter under beredning

Verkstädernas delikatesser tillreds enligt ett nyländskt recepthäfte som kommer att ges ut. Häftet för läsaren in i en värld med såväl nyländska som finländska traditionella delikatesser. Recepten högaktar den gamla mattraditionen och utnyttjar också närproducerade råvaror.

Häften med och anvisningar för traditionella maträtter kommer att sändas elektroniskt till alla skolor i Nyland. Lärarna kan antingen dela ut eller använda sig av recepthäftet i sin undervisning under hela hösten.

Häftet med recepten finns också på webbplatsen för Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset (Södra Finlands Lantbruks- och hushållskvinnor) från och med början av oktober. Dessutom vill man göra projektet synligt i sociala medier.

Kampanjen Smakande landsbygd väcker till liv den bortglömda kekritraditionen

Landsbygdskvinnornas rådgivningsorganisation firar det 100-åriga självständiga Finland genom att erbjuda smakprov från varje landskap under Smakande landsbygd-evenemangen. Den nationella Smakande landsbygd-kampanjen väcker till blomstring den bortglömda kekritraditionen med gemensamma skördefester.

Kampanjen har som mål att föra fram landsbygden, dess viktiga råvaror och öka respekten för närproducerad mat. Dessutom vill man lyfta fram de traditionella maträtterna och få människor att smaka på dem.

Landsbygdskvinnornas föreningar kommer att ordna hundra gemensamma kekri- och matevenemang runtom hela Finland. Det finns mest evenemang under hösten. Kampanjen Smakande landsbygd är en del av Vi äter tillsammans-helheten och därmed en del av det officiella programmet för Finland 100-jubileumsåret.

www.maajakotitalousnaiset.fi (på finska)
Ytterligare upplysningar: Suvi Malin

Bild: Timo Viljakainen