Webbtidning värnar om barn och ungas yttrandefrihet

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Valokuvausta

Tidningarnas förbund publicerar Finlands hundraårsjubileum till ära webbtidningen Meidän juttu, som innehåller nyheter som barn och unga har skrivit om stora samhällsteman.

Barn och unga står för innehållet men också vuxna får ta del av nyheterna. Unga reportrar från olika håll i Finland skriver nyheter och gör videor om teman och perspektiv som är viktiga för dem själva. I artiklarna berättar de unga vad de tänker om vårt samhälle just nu då Finland fyller hundra år.

Redaktionen omfattar alla låg- och högstadieskolor, gymnasier och yrkesskolor som har anmälts till projektet av sina lärare. Artiklarna och nyheterna kommer i huvudsak att skrivas under olika lektioner. Genom att barn och unga får vara med och göra journalistik och nyheter som på riktigt publiceras får de på ett inspirerande sätt lära sig mediekritik och vad yttrandefrihet och därmed följande ansvar innebär.

Webbtidningen Meidän juttu utkommer under hela jubileumsåret. Tidningarna som medverkar i projektet och hör till Tidningarnas förbund kan i sina egna webb- och papperstidningar publicera innehåll som barnen och de unga har gjort för Meidän juttu.

Ytterligare upplysningar

meidanjuttulehti.fi