Pölyttäjät pulassa – huoli mehiläisen puolesta

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Pölyttäjät pulassa

Lähes kaikki merkittävät kukka-, hedelmä- ja vihannespölyttäjät ovat maailmanlaajuisesti ahdingossa etenevän ilmastonmuutoksen ja ympäristömyrkkyjen suuren käytön vuoksi. Erityisen ahtaalla ovat mehiläiset, sillä niihin kohdistuu monia muitakin stressitekijöitä.

Tämän vuoksi espoolainen luomutila PieniKylä valitsi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlateemakseen mehiläisen, joka on lajina ajautunut lähes sukupuuton partaalle. Mehiläiskannat ovat koko maapallolla romahtaneet, eikä Suomikaan ole turvassa. Juhlavuoden hankkeessaan PieniKylä haluaa olla mukana levittämässä mehiläistietoutta kaikille. Ihmisten on hyvä ymmärtää, että ilman pölyttäjiä monet hedelmät ja vihannekset katoavat maailmasta kokonaan. Mehiläinen on avainasemassa, jotta näin ei pääsisi käymään. Mehiläinen on lisäksi erittäin yhteisöllinen olento, josta ihminen voisi ottaa paljon oppia.

– PieniKylä sai ensimmäiset kaksi mehiläisyhdyskuntaansa kesällä 2016. Talveksi ne yhdistettiin yhdeksi yhdyskunnaksi. Mehiläiset ovat lumonneet meidät täysin ja tilan alueille tulee ensi kesänä lisää mehiläispesiä, jotta mehiläiskanta alueellamme vilkastuu entisestään. Luomuviljely hoitaa mehiläisen elinoloja hyvällä tavalla, tila kertoo toiminnastaan.

Juhlavuosi näkyy erityisesti luomutilan somekanavissa, mutta myös mehiläis- ja pölyttäjäaiheisina tapahtumina Pohjois-Espoon Takkulassa sijaitsevalla tilalla. Tapahtumat ovat avoimia kaikille ja niihin voivat osallistua myös ryhmät.

Lisätietoja

Hankkeen tiedot
pienikyla.com