Saksanniemen Järjestyslipuston 100-vuotista historiaa juhlistetaan 17.9.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Saksanniemi 2013 kunniavartio muistokivellä
Saksanniemen muistokivellä kunniavartiossa majurit Mats Blomberg (oik.) ja Fred Sahala.

Saksanniemen Järjestyslipuston 100-vuotista taipaletta juhlistetaan sunnuntaina 17. syyskuuta. Päivä alkaa kello 12 seppeleenlaskulla Saksanniemessä ja jatkuu iltapäiväjuhlalla Porvoon Kulttuuritalo Grandissa kello 14 alkaen.

Juhlapuheen pitää puolustusministeri Jussi Niinistö ja juhlallisuuksiin osallistuvat niin Uudenmaan Eskadroonan perinneratsukot kuin Ratsuväen Perinnesoittokuntakin. Molempiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Muistojuhlan järjestäjinä toimivat Porvoon Reserviupseerikerho, Vapaussodan Helsingin seudun perinneyhdistys, Porvoon kaupunki sekä paikalliset maanpuolustusjärjestöt.

Järjestyslipustolla vaiherikas historia

Syksyllä 1917 perustettiin Porvoon Saksalaan ratsupoliisikoulu, johon valittiin kaksisataa vapaaehtoista nuorukaista koulutettaviksi poliiseiksi. Perustettu poliisikoulu toimi senaatin tukemana ja sen johtajana toimi ratsumestari Gaston Ahrenberg.

Tarve järjestyksen ylläpitoon ja uusien poliisien kouluttamiseen oli tuolloin suuri, sillä itsenäistyvä Suomi oli vajoamassa anarkiaan pyrkiessään irti hajoavasta Venäjän valtiorakenteesta. Tsaarinvaltaa edustanut poliisilaitos oli lakkautettu ja järjestystä yritti pitää yllä miliisi, monin paikoin huonolla menestyksellä. Kumousmielisten käynnistämän syksyn yleislakon aikana surmattiin kymmeniä ihmisiä ja myös maassa oleva venäläinen varusväki kapinoi upseereitaan vastaan.

Järjestyslipuston merkitys itsenäistyvälle Suomelle oli suuri, sillä marraskuussa 1917 tapahtuneen hajottamisensa jälkeen se kokoontui uudestaan Pohjanmaalle, jolloin siitä muodostettiin Suomen armeijaan Uudenmaan Rakuunarykmentti.

Lisätietoja: www.porvoo.fi/suomi100

Kuva: Erkki Naumanen