Seminaari: Suomen itsenäisyysjulistus – Miten Suomi syntyi ja rakennettiin?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Suomen lippu _kuva PixabayJärvenpäässä järjestetään 1. joulukuuta Suomen itsenäistymisen vaiheita sekä suomalaisen yhteiskunnan rakentumista tarkasteleva seminaari, Suomen itsenäisyysjulistus – Miten Suomi syntyi ja rakennettiin? Tilaisuuden puhujiksi ja panelisteiksi saapuu akateemisia asiantuntijoita ja poliittisia vaikuttajia valtakunnan huipulta.

Järvenpää-talolla pidettävässä seminaarissa kuullaan FT, professori Kari Hokkasen sekä VT, professori Martti Häikiön alustukset Suomen itsenäisyysjulistuksen valmistelusta ja sisällöstä sekä maamme itsenäistymiseen johtaneiden tapahtumien kulusta. Kari Hokkanen on kirjoittanut useita Maalaisliiton ja Keskustan historiaa käsitteleviä kirjoja. Hän on toiminut myös sanomalehti Ilkan päätoimittajana vuosina 1980–2007. Martti Häikiö on historiantutkija, joka on julkaissut teoksia sivistyksen, digikumouksen, yritysten sekä politiikan historiasta.

Paneelikeskusteluun Suomen rakentamisesta ja rakentamisen jatkumisesta tulevaisuudessa osallistuvat entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen sekä kansanedustaja, ministeri Ilkka Kanerva. Keskustelun moderaattorina toimii Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Järvenpään Suomi 100 -työryhmän puheenjohtaja Eemeli Peltonen.

– Seminaari valottaa Suomen itsenäistymisen ja yhteiskunnan rakentamisen vaiheita korkeatasoisten asiantuntijapuheenvuorojen kautta. Politiikan kokeneet vaikuttajat puolestaan johdattavat seminaariväen pohtimaan sitä, miten Suomen rakentaminen jatkuu tulevaisuudessa. On suuri kunnia ja etuoikeus saada Järvenpäähän vierailemaan maamme eturivin tutkijoita ja vaikuttajia, Eemeli Peltonen sanoo.

Itsenäisyysjulistus oli P.E. Svinhufvudin johtaman senaatin 4. joulukuuta 1917 antama esitys Suomen julistautumisesta itsenäiseksi Venäjästä. Suomen eduskunta hyväksyi esityksen 6. joulukuuta 1917 äänin 100–88. Tämä päivämäärä vakiintui Suomen itsenäisyyspäiväksi.

Syynä seminaarin järjestämiseen Järvenpäässä on senaattori Emil Nestor Setälä (1864–1935), joka oli keskeisenä henkilönä mukana maamme itsenäisyysjulistuksen laatimisessa. Suomen kielen ja kansanrunouden tutkija Setälä hankki vuonna 1922 Järvenpäästä nykyisen Seurakuntaopiston paikalla sijainneen Hjeltin suvun huvilan, jonka nimesi Toimelaksi. Hän asui Toimelassa kuolemaansa, vuoteen 1935 saakka.

Suomen itsenäisyysjulistus – Miten Suomi syntyi ja rakennettiin?

Perjantaina 1.12.2017 klo 17–20 Järvenpää-talon Sibelius-salissa (os. Hallintokatu 4, Järvenpää)

Yleisöllä on seminaariin vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää Järvenpään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut.

Lisätietoja:

Tapahtuma Järvenpään kaupungin verkkosivuilla

Tapahtuma Facebookissa

Eemeli Peltonen, Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Järvenpään Suomi 100 -työryhmän puheenjohtaja
Puh. 050 557 9092

Kalle Jämsen, kulttuurijohtaja, Järvenpään kaupunki
puh. 040 315 2244