Suomalaisyliopistojen näkemykset korkeakoulutuksen tulevaisuudesta esillä Brysselissä

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Helsinki EU Office järjesti yhteistyössä Suomen yliopistot UNIFI ry:n ja muiden suomalaisten Brysselin aluetoimistojen kanssa suomalaista ja eurooppalaista tutkimus- ja innovaatio-osaamista sekä koulutusympäristöjen tilaa ja tulevaisuutta käsitelleen korkean tason seminaarin ”Open, excellent and attractive research, innovation and education – The Finnish model” Brysselissä 28.2.2017.

Seminaari kokosi Suomen pysyvään EU-edustustoon suomalaisten yliopistojen akateemisia avainhenkilöitä, keskeisiä EU-instituutioiden toimijoita ja muita kiinnostuneita tahoja. Seminaari järjestettiin osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja sen suojelijana toimi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tilaisuuden 90 kutsuvieraalle puhunut Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen muistutti, että koulutuksen ja tutkimuksen merkitys on ollut keskeinen tekijä Suomen kehitykselle koko sen 100-vuotisen itsenäisyyden ajan.

– Koulutus on yksi tärkeimmistä tekijöistä yhteiskuntien kehitykselle, kun valmistaudumme kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet entistä epävarmempien tulevaisuudennäkymien kynnyksellä, Katainen totesi kansainväliselle kuulijakunnalle Brysselissä.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola nosti omassa puheenvuorossaan esiin pitkäkestoisen sitoutumisen ja avoimuuden merkityksen tieteelliselle tutkimukselle.

– Vaikuttavuus syntyy sitoutumisesta tieteeseen ja avoimuuteen, kuten Helsingin yliopiston omat esimerkit osoittavat. Vuosikymmenien tiedeuran tuloksena ja avoimen tieteen edelläkävijöinä Markku Kulmala on tänä päivänä maailman siteeratuin ilmakehätutkijamme ja Linus Torvalds puolestaan tunnetuin tietojenkäsittelytieteen alalla toimivista suomalaisista maailmalla.

Yliopistojen ”kolmannesta tehtävästä” eli ympäröivän yhteiskunnan palvelemista puhunut Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri kiteytti tilaisuudessa näkemyksensä tulevaisuuden innovaatioista ja kasvusta:

– Investoiminen ihmisiin on tärkeää, sillä yliopistojemme opiskelijat ovat huomisen innovaattoreita.

Helsinki EU Officen korkeakoulusopimuskumppanit – Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Hanken Svenska handelshögskolan – olivat vahvasti esillä vierailun aikana. Suomalaista korkeakoulutusta ja suomalaisten yliopistojen näkemyksiä eurooppalaisen tutkimus- ja innovaatiopolitiikan tulevaisuudesta tehtiin tunnetuiksi myös rehtoreiden ja korkean tason EU-instituutioiden päättäjien välisissä edunvalvontatapaamisissa Brysselissä.

Suomalaisrehtorit, joiden yhteinen esiintyminen Brysselissä oli ensimmäistä laatuaan, tapasivat kaksipäiväisen vierailunsa aikana muun muassa Euroopan komission puheenjohtajan Jyrki Kataisen Hankenin rehtorin Karen Spensin johdolla, suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet, EUA:n pääsihteerin Lesley Wilsonin sekä Euroopan komission tutkimus- ja innovaatiopääosaston pääjohtajan Robert-Jan Smitsin.

Keskusteluissa käsiteltiin mm. EU:n yhdeksännen tutkimuksen ja innovaation puiteohjelman painopisteitä, tutkimuksen vaikuttavuuden ulottuvuutta sekä huippututkimuksen merkityksestä ympäröivälle yhteiskunnalle. Keskusteluissa painotettiin avoimen, huippulaatuisen ja houkuttelevan tutkimus- ja koulutusympäristön merkitystä ja korostettiin Suomen vahvuuksia modernin, vaikuttavuutta tukevan koulutusjärjestelmän kehittämiseksi.

Lisätietoja

Saara Harjula, EU-erityisasiantuntija, Helsinki EU Office
Leena Wahlfors, toiminnanjohtaja, UNIFI ry