Suomiselfie – Suomi nuorten silmin nyt ja huomenna

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Hurja Piruetti
Veden väkeä. Kuva: Christopher Senn

Teksti: Reettaleena Rauhala

Raaseporin tanssiopisto Hurja Piruetin oppilaat ovat juhlavuoden kunniaksi pohtineet suomalaisuutta. Suomiselfie-projekti on moniosainen tanssitekojen sarja, joka pyrkii avaamaan sitä, millainen Suomi on nuorten mielestä tänään ja huomenna.

Hurja Piruetissa juhlavuosi alkoi oikeastaan jo viime syksynä Taiteen Perusopetusliiton valtakunnallisen Taidekalenterin kuvauksilla Billnäsin ruukissa. Hurja Piruetin ja nuorten tanssijoiden yhteistyönä syntyi Tanssiriimejä keväälle -lyhytelokuva, joka julkaistiin huhtikuun alussa netissä.

Hurjia tanssitekoja on riittänyt myös muille kuukausille. Tammikuussa Hurja Piruetin ja Taekwondoyhdistys Rasbudon yhteistyönä tanssi ja taekwondo kohtasivat videoprojektin merkeissä. Helmikuussa Hurjat Ladyt säkenöivät K-Supermarketissa, ja kuun puolivälissä Sathis Hettithantrin ja Hurja Piruetin tanssijoiden dokumenttielokuva Dance It All Away sai ensi-iltansa Bio Pallaksessa Karjaalla.

Maaliskuun lopussa Hurja Piruetin vuotuinen kevätfestivaali käynnistyi Karjaan Kirjapainoteatterissa. Veden väki -tanssiteoksessa tutustuttiin suomalaiseen vedenhaltijaperinteeseen ja vesimytologiaan kymmenen esityksen verran, ja produktioilta F.U.T.U.R.E.:ssa nuoret ja aikuiset pohtivat Suomen tulevaisuutta.

Hurja Piruetti 2
Hurja Piruetin tanssijat Barcelona Dance Awardissa. Kuva: Christopher Senn

Heti esitysrupeaman jälkeen 60 hurjapiruettilaista matkasi Espanjaan Barcelona Dance Award -kilpailuihin edustamaan Suomea ja Raaseporia. Kotiin tuotiin viisi pokaalia, joiden joukossa oli muun muassa parhaan tanssikoulun erikoispalkinto.

Kevään aikana Hurja Piruetin nuorilta on myös kerätty ajatuksia seinäjulisteen muodossa, johon tanssijat saivat kirjoittaa omin sanoin suomalaisuudesta nyt ja tulevaisuudessa. Kirjoituksissa esiintyi sellaisia asioita kuin turvallinen, kaunis, pimeys, sinä – minä, jämlikhet, yhdessä, sosiaalisempi, suvaitsevaisempi, rauha, hem, ”Ett land fullt av möjligheter som vi med vår kultur och nya idéer kan utveckla”.

Veden väki -tanssiteoksen loppuhuipennus, Katja Köngäksen koreografioima Koski, on yksi Hurja Piruetin Suomi 100 -juhlinnan päätuotteita. Koski-teos sai ensi-iltansa Hangossa Moves-katselmuksen esikarsinnoissa maaliskuussa, ja oli yksi palkituista teoksista Espanjassa. Osa Veden väki-teosta, mukaan lukien Koski, esitettiin myös Svenska Kulturfondenin juhlassa toukokuussa.

Hurja Piruetin Suomi-juhla jatkuu syyslukukaudella muun muassa yhteistyöprojektilla Raaseporin Musiikkiopiston kanssa. Tanssi ja Musiikki -projektin ensi-ilta on 2. joulukuuta Karjaalla ja 3. joulukuuta Tammisaaressa.

Videolla tanssi ja taekwondo kohtaavat Hurja Piruetin ja Rasbudon yhteisprojektissa.

Lisätietoja

www.hurjapiruetti.com