Syyskuun kasvot: Kärtsy Hatakka ja Heidi Nygren rikkovat rajoja ja innostuvat hulluista ideoista

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Heidi Nygren ja Kari Kärtsy Hatakka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keväällä alkaneet Arvorulettia-ilmiöillat yhdistävät keskustelun ja kulttuurin elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Seremoniamestarina toimiva Waltari-yhtyeen Kari ”Kärtsy” Hatakka varmistaa, ettei keskusteluissa lukkiuduta sivistyssanojen taakse. Edessä on vielä kaksi eriteemaista huippuiltaa, jotka pidetään syyskuussa sekä marraskuussa.

Kalliolan setlementtitalolla on ollut suuri rooli Kari ”Kärtsy” Hatakan elämässä, sillä hän asui talossa elämänsä ensimmäiset parikymmentä vuotta. Myös Arvorulettia-ilmiöilloilla on erityinen merkitys Waltari-yhtyeen keulakuvalle. Kaikille avointen iltojen ideana on teatraalinen paneelikeskustelu. Konsepti juontaa juurensa Kärtsyn isän aloittamiin keskustelutilaisuuksiin, joita talossa järjestettiin jo 1960-luvulla. Niiltä ajoilta asti Kärtsyn isä työskenteli Kalliolan toiminnanjohtajana aina 1990-luvun alkupuolelle saakka.

– Faijakin kokosi täysin erityyppisiä asiantuntijoita keskustelemaan päivänpolttavista asioista. Tilaisuuksissa jokaisen mielipide oli myös yhtä arvokas eikä ketään nostettu muiden yläpuolelle.

Arvorulettia-illat Kärtsy juontaa toki tyylilleen uskollisena. Hän tuo paneelikeskusteluihin väriä ja tunnelmaa oman intuitionsa mukaan.

Hankkeen toinen tekijä, Kalliolan setlementin melko tuore toiminnanjohtaja Heidi Nygren tuli taloon Vantaan apulaiskaupunginjohtajan tontilta. Itseään hän luonnehtii uteliaaksi, mutta jämptiksi innostujaksi.

− Mä innostun helposti ja mulla riittää sellaista luovaa rohkeutta heittäytyä juttuihin, joita muut pitäisivät täysin järjettöminä. Toisaalta mussa on myös sellaista perinteistä johtajuutta.

Heidi toimii Arvoruletissa taustavoimana. Eräänlaisena ohjaajana ja erotuomarina, joka huolehtii aikataulussa pysymisestä ja keskustelun asiallisuudesta.

Viihteellistä talk show’ta ja perinteistä paneelikeskustelua

Heidin ja Kärtsyn yhteinen Suomi 100 -hanke yhdistää viihteellistä talk show’ta ja perinteistä paneelikeskustelua. Teemailtojen aikana eri alojen asiantuntijat keskustelevat Kärtsyn johdolla niin politiikasta, mediasta kuin ihmisoikeuksistakin. Erilaisten esiintymisten ja musiikin lisäksi paneelikeskusteluja värittävät katsojat, joiden toivotaan ottavan osaa iltojen kulkuun.

− Panelistien vierellä on yksi tyhjä tuoli. Siihen voi kuka tahansa istua ja osallistua keskusteluun, kannustaa Heidi.

Hän muistuttaa, että ilmiöilloissa nimenomaan murretaan yleisön ja panelistien väliset perinteiset rajat. Yleisö voi myös etukäteen tehdä kysymyksiä panelisteille sosiaalisen median kautta ja jälkikäteen jatkaa keskustelua esimerkiksi Twitterissä.

Tähän mennessä parituntiset ilmaistapahtumat ovat olleet yleisömenestyksiä. Syyskuussa vuorossa on teema Media ≠ totuus, jonka myötä vieraiksi saapuvat muun muassa muusikko Jussi69, toimittaja Salla Vuorikoski sekä juontaja-malli Lola Odusoga.

Itsenäisyys on vapautta

Itsenäisyyden voimakaksikko näkee melko samalla tavalla. Kärtsylle se on ulospäin kääntymistä ja kansakunnan vapautta tehdä asioita siten, kuin sille on ominaista ja luontevaa. Hän liputtaa vapaan liikkumisen puolesta ja näkee, että itsenäisyys mahdollistaa myös yhdessä tekemisen.

Heidi lähestyy aihetta historiallisempaa polkua pitkin. Viimeisen sadan vuoden aikana nuorten itsenäisyys ja mahdollisuus tehdä asioita on kehittynyt huimin harppauksin. Esimerkkinä hän käyttää omaa isänäitiään ja omaa tytärtään, joista toinen lähti 12-vuotiaana piikomaan ja toisella on mahdollisuus käydä balettitunneilla, meikata sekä soittaa videopuheluita ystävilleen. Hän summaa, että itsenäisyys on yksilön vapautta.

Suomalaisia sankareita Heidi ja Kärtsy listaavat useita, sillä yhden nostaminen ylitse muiden on luonnollisesti mahdotonta. Edith Södergranin ja Märta Tikkasen kaltaisten naiskirjailijoiden lisäksi Heidi nostaa esiin Elisabeth Järnefeltin, jota on kutsuttu ”suomalaisen kulttuurin ja taiteen äidiksi”. Kärtsy vuorostaan mainitsee Pelle Miljoonan yhdeksi omista idoleistaan, mutta arvostaa myös Urho Kekkosen, Tarja Halosen ja Pekka Haaviston kaltaisia poliitikkoja, jotka ovat osaltaan tehneet maamme puolesta suuren työn.

Tulevat Arvorulettia-ilmiöillat:

11.9. Teema: Media ≠ totuus, klo 19−21
29.11. Teema: Ihmisoikeudet ja oikeudenmukaisuus, klo 19−21

Paikka: Kalliolan setlementtitalo, Sturenkatu 11, Helsinki.

Lisätietoja:

Arvorulettia-ilmiöillat
Kalliolan setlementtitalo

Teksti: Jani Honkonen
Kuva: Pihla Ruuskanen, Kalliolan setlementti