Taitaja2017 kokoaa ammattitaidon huippuosaajat Helsinkiin

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Taitaja2017
Kuva: Skills Finland ry

Toukokuussa Helsinki on täynnä tämän päivän ja tulevaisuuden huippuosaajia, kun Suomen juhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma Taitaja2017 Helsinki järjestetään Messukeskuksessa 15.–18.5.2017. Nelipäiväinen tapahtuma on maksuton ja avoinna yleisölle. Tapahtuma koostuu SM-ammattitaitokilpailuista, yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailusta.

Taitaja2017 -tapahtuman teemana on Kaupunki kaupungissa. Messuosastot on nimetty Helsingin kaupunginosien mukaan ja kilpailualueella voi vierailla esimerkiksi Kampin ja Malmin osastoilla, joissa alueen yritykset esittelevät toimintaansa.

– Teeman tarkoituksena on myös osoittaa, kuinka monia eri ammattialojen osaajia ja taitajia tarvitaan palvelujen tuottamiseen kaupunkilaisten arkeen, toteaa kilpailujohtaja Sari Karjalainen.

Tapahtuma on mukana Suomi 100 -ohjelmassa ja juhlavuosi näkyy muun muassa katsauksina eri ammattialojen historiaan ja nykyhetkeen sekä uusien innovaatioiden kautta tulevaisuuteen. Karjalaisen mukaan juhlavuoden teema Yhdessä on ollut kantavana ajatuksena tapahtumaa suunniteltaessa. Hän näkee, että yhdessä tekemiselle on ollut tilaus jo pitempään ja Juhlavuosi on osoittanut, kuinka pitkälle yhteistyöllä voidaan päästä.

Taitaja-kilpailu järjestetään jo 28. kerran – mukana uusia ammattialoja

Kilpailijoiden määrä on pysynyt suunnilleen samalla tasolla. Finaaliin osallistuu tänä vuonna noin 600 kilpailijaa, jonka lisäksi kansainvälisiä kilpailijoita on ilmoittautunut lähes sata. Finalistit karsittiin marras-tammikuussa järjestetyissä kansallisissa semifinaaleissa, joihin osallistui yli 1600 kilpailijaa. Tänä vuonna kilpailu käsittää yli 50 ammattialaa, joista uusimpina kilpailuohjelmaan ovat nousseet Turvallisuusala sekä Pelituotanto.

Dominic Ortju ja Tuuli Salminen Stadin ammattiopistosta kilpailevat Pelituotannossa, jossa tehtävänä on toteuttaa digitaalisen pelin demoversio. Kilpailu on parikilpailu, jossa Dominic vastaa pelisuunnittelusta ja Tuuli teknisestä toteutuksesta.

Pari osallistui viime vuonna ensimmäisen vuoden opiskelijoina Taitaja-tapahtumaan, jossa Pelituotanto oli vielä näytöslajina. Kokemusta on tullut myös pelijameista, joten kaksikko odottaa kilpailua luottavaisin mielin.

– Itse kilpailutilanteessa on stressaavinta, jos suunnitelma ei käytännössä toimi ja ongelmaa täytyy lähteä kartoittamaan monista eri vaihtoehdoista, Tuuli kertoo. Molemmilla on opiskelua vielä vuosi jäljellä, jonka jälkeen kutsuu työelämä:

– Unelmana on päästä toteuttamaan Tripla-A-pelejä ja perustaa jollain aikavälillä oma firma – dream big, Dominic kertoo. Kysyttäessä itsenäisyydestä hän sanoo olevansa ylpeä vapaasta Suomesta, jossa kaikilla on mahdollisuus opiskella ja menestyä elämässä.

Yleisöllä on vapaa pääsy tapahtumaan seuraamaan eri kilpailulajeja. Mukana on myös paljon oheisohjelmaa kuten tiistaina 16.5. Senaatintorilla järjestettävä Suomen suurin kevätjuhla, jonka yhteydessä ministeri Kimmo Tiilikainen palkitsee Metsävisan voittajan. Monipuolisessa seminaariohjelmassa puheenvuoron saavat huippuluennoitsijat ja itse tapahtumassa yleisö pääsee kokeilemaan omia kädentaitojaan.

Taitaja2017 Helsinki -tapahtuma järjestetään yhteistyössä pääkaupunkiseudun oppilaitosten kanssa. Sen lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä satojen eri ammattialojen yritysten kanssa. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio ja kehittäjä on Skills Finland ry.

Lisätietoja

taitaja2017.fi