Tammikuun kasvona kuvataiteilija Anne Roininen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Anne Roininen
Anne Roininen (Kuva: Anna Korpinen)

Tammikuussa juhlavuoden kasvo on kuvataitelija Anne Roininen. Hän haluaa houkutella ihmisiä taiteen äärelle ja osallistaa katsojia teoksiinsa. Roinisen Valolinna-installaatioihin päästään tutustumaan Espoon Suomi 100 -juhlavuoden aikana.

Valolinna on kerrostalon kokoinen valoteos, jonka Roininen toteuttaa yhdessä asukkaiden kanssa. Ensimmäinen Valolinna syttyy loistoonsa tammikuussa Suvelan kaupunginosassa. Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut mahdollistaa valolinnoja ympäri Espoota pitkin juhlavuotta.

– Keskeistä valolinnoissa on se, että asukkaat valitsevat itse värit tai vaikkapa videot, joissa oman asunnon ikkunat hehkuvat, kun ne valaistaan ihmisten kodeista käsin. Espoon ensimmäisessä Valolinnassa mielenkiintoista on se, että talossa puhutaan 17:ää eri kieltä. Olen myös miettinyt, näkyykö kansainvälisyys kokonaisuudessa, Anne Roininen kertoo ensimmäisen Valolinnan taustasta.

Aiemmin toteutetuissa Valolinnoissa kotien ikkunoista on heijastettu värien lisäksi niin perheen pojan koripallomatsi kuin luontokuvausta. Roininen tapaa kaikki teokseen osallistuvat asukkaat henkilökohtaisesti. Vuosien kokemuksella hän tietää, että ainoa keino saada ihmiset mukaan on mennä suoraan kotioville koputtamaan. Ensimmäisen kontaktin jälkeen pääsääntöisesti kaikki lähtevät mukaan.

Valolinna sai alkunsa syksyllä 2012, kun kuvataiteilijat Anne Roininen ja Anna Turunen suunnittelivat ja toteuttivat valoteoksen Porin 5. osassa sijaitsevassa Heikinlinnan kerrostalossa yhdessä talon asukkaiden kanssa. Yhden illan aikana talon ikkunoista loistivat värikkäät valot, kuvat ja videot. Tämän jälkeen valolinnoja on toteutettu muun muassa Mikkelissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Lahdessa.

Espoon Suomi 100 -juhlavuoden huippuja on Valovuosi, joka on Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluiden ja kaupunkitekniikan keskuksen yhteishanke. Se pitää sisällään läpi vuoden syttyvän valotapahtumien sarjan, jossa näyttävyyttä pimeyteen toteutetaan niin espoolaisten kerrostalokotien kuin pysyvien kohteiden valaisujen kautta.

Lisätietoja

Valolinna Suvela: lauantaina 21.1.2017 klo 19 osoitteessa Kirstinharju 6–8, Espoo.
espoo.fi/suomi100
anneroininen.com