Elämää valtion viholliseksi leimattuna

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Toisinajattelijat
Valokuva Kaisa Junttilan piirustuksesta (Kansan Arkisto)

Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa 30.11.2016 avautuvassa Toisinajattelijat-näyttelyssä kuljetaan poliittisesti aktiivisten naisten mukana vuoden 1918 sodasta 1920-luvun nuorisoseurojen aktivismiin ja 1930-luvun vainoharhaisesta ilmapiiristä sota-ajan taisteluun elämästä ja kuolemasta.

Nuori itsenäinen Suomi jakautui kahtia vuonna 1918. Monet punaisten puolella olleet elivät sen jälkeen kotimaassaan ilman kansalaisoikeuksia ja sananvapautta. Nuoruuden vuodet vietettiin järjestötoiminnassa, vankiloissa tai maanalaista vastarintaa harjoittaen.

Naisten kirjoitukset, runot, henkilökohtaiset kirjeet, esineet, piirustukset, valokuvat ja elokuvat kertovat elämästä valtion viholliseksi leimattuna. Vastapuolena on erityisesti valtiollisen poliisin urkintakoneisto. Suomalaiset vakoilevat toisiaan ja raportoivat viranomaisille. Vastakkainasettelu ja vainoharha lisääntyy. Vankilassa toisinajattelijoiden yhteisö uskoo yhä vapauden, veljeyden ja tasaarvon voittoon.

Näyttely perustuu Ville Suhosen palkitun Ompelijatar-elokuvan (2015) tekovaiheessa kerättyyn ainutlaatuiseen materiaaliin. Elokuva sai Valtion Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Syksyllä 2016 ilmestyi myös kirja Ompelijatar – Martta Koskisen kuolema ja elämä (Gummerus). Yhteistyökumppaneina toimivat Kansan Arkisto, Työväenmuseo Werstas, Työväen arkisto, Kansalliskirjasto, Kansallisarkisto, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Helsingin kaupunginarkisto.

Näyttely on avoinna 12.2.2017 asti Virka-galleriassa, Pohjoisesplanadi 11–13, 00100 Helsinki. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja

Hanketiedot
Käsikirjoittaja Ville Suhonen, 050 577 1719
Näyttelytuottaja Soile Pietilä, 09 310 25347