Toukokuun kasvo Arja Elovirta arvostaa luontoa, kulttuuria ja suomalaisia naisia

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Arja Elovirta
Arja Elovirta.

Teksti ja kuva: Jani Honkonen

Keravan taidemuseon johtaja Arja Elovirta on mukana Keravan kaupungin Suomi 100 -työryhmässä. Luonnon hyvää tekevää voimaa juhlivan Vihreä maa – Kukkiva kaupunki -näyttelyn hän on koonnut yhdessä Liisa Heikkilä-Palon kanssa. Taustalla osa Hanna Husbergin teoksesta The World Indoors.

Pieksämäeltä Helsinkiin vuonna 1980 muuttanut Arja Elovirta on ennen Keravalle asettumistaan ehtinyt valmistua filosofian lisensiaatiksi Helsingin yliopiston taidehistorian laitokselta ja toimia taidehistorian assistenttina, kuraattorina, kriitikkona, tv-käsikirjoittajana ja Taide-lehden päätoimittajana. Taidemuseon johtaja hänestä tuli vuonna 2009.

Itsenäisyys ja Suomi linkittyvät Arjalla niin kieleen kuin kulttuuriinkin. Hänestä Suomi on hyvä ja turvallinen paikka asua, mutta muuttuvassa maailmassa globaali näkökulma on myös hyvä pitää mielessä ─ olipa kyse taloudesta, politiikasta tai ekologisista kysymyksistä.

– Olemme sidoksissa muihin kulttuureihin ja toivoisinkin tulevaisuudessa näkeväni entistä dynaamisempaa Suomea, Arja toteaa

Kysyttäessä suomalaisesta sankarista Arja pohtii hetken, mutta päätyy sitten suomalaisiin naisiin. Minna Canthista alkaen Suomessa on tehty hyvää työtä miesten ja naisten välisen tasa-arvon puolesta. Sotien aikana naisilla oli myös suuri rooli arjen pyörittämisessä ja maamme uudelleenrakentamisessa. Toukokuussakin juhlitaan suomalaisia naisia ja erityisesti äitejä. Arja aikoo muistaa omaa äitiään, joka kautta hän on joutunut tutustumaan suomalaisen vanhustenhoidon karuun arkeen.

Keravalla luonto on lähellä

Vihreä maa – Kukkiva kaupunki on osa Keravan kaupungin Suomi 100 -hankekokonaisuutta, johon kuuluu muun muassa sadan kirsikkapuun istuttaminen kaupunkiin. Viherrakentamisen uusia tuulia haistellaan Keravan kirjaston Pentinkulmasalissa 15.6. järjestettävässä seminaarissa.

– Harva tietää, että Kerava on todellinen viherkaupunki. Harvassa kaupungissa kevät näyttää niin kauniilta kuin Keravalla, Arja myhäilee.

Sisällä taidenäyttelyssä kukkivat pionit, jättiläislumpeet ja niittykasvit, joiden yllä sudenkorennot pörräävät. Mukana on myös sammaltauluja ja kasviseiniä. Hanna Husbergin teoksessaan käyttämät palmut ja anopinkielet puhdistavat sisäilmaa ja muistuttavat, yhteisestä kohtalostamme: ”olemme hengittäjiä ensimmäisestä viimeiseen hengen vetoon.”

Terveisinä uutiskirjeen lukijoille Arja toivoo ihmisten välittävän toisistaan, nauttivan kevään valosta ja Suomen luonnon tervehdyttävästä voimasta ─ tapahtuipa se sitten Keravan taidemuseon näyttelyssä tai ulkona luonnossa.

Lisätietoja

Vihreä maa – Kukkiva kaupunki -näyttely 2.7. saakka Taide- ja museokeskus Sinkka I, Kultasepänkatu 2, Kerava.
Kerava – 100 vuotta yhdessä -hanke vuoden loppuun asti.