Tour de Porvoo vie ikäihmiset tien päälle

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Porvoon Suomi 100 kasvot

Porvoon kaupunki toteuttaa liikkuvan palvelun Porvoon maaseudulle. Tour de Porvoo – Borgå on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kyseessä on yhteistyömuoto, jossa on osallisena kaupungin eri toimialoja, liikennöitsijä, alueen koulut ja yhdistykset sekä seurakunta. Ohjelmasisällöt liittyvät Suomi 100 -juhlavuoteen. Kaupungin vanhuspalvelut koordinoi toimintaa.

Tour de Porvoo – Borgå toteutetaan palvelulinja Passelissa Hinthaaran ja Kulloon palvelukylien alueella. Esteettömään Passeliin mahtuu vain rajallinen määrä henkilöitä, joten painopiste on kotihoidon asiakkaissa.

– Kyseessä on innostava kokeilu. Keskusta-alueella on monenlaista toimintaa, niin yhdistysten kun kaupungin järjestäminä. Porvoossa on paljon maaseutua ja näin myös pitkiä välimatkoja palveluihin. Halusimme kokeilla jotain aivan uutta. Viemme palveluja lähemmäs kotia ja tuemme näin kotona asumista sekä virkistämme ikääntyneiden mieltä, kertoo kaupungin vanhuspalveluiden vapaaehtoistyön koordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen.

Palvelulinja Passeli hakee asiakkaan kotoa ja vie kotiin ajelun jälkeen. Ajelumatkoja järjestetään yhteensä 10 kertaa. Jokainen matka kestää noin 1,5–2 tuntia. Passelissa on matkan aikana vaihtelevaa ohjelmaa ja kaupungin edustaja on mukana matkanjohtajana. Bussissa vierailee niin Porvoon museon henkilökuntaa, muusikkoja, liikunnanohjaajia kuin yllätysvieraitakin. Ohjelmassa toteutetaan myös matkalaisten toiveita ja tutustutaan kotiseutuun.

– Palvelulinja Passelin bussi sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Se on sen verran ketterä, että pääsemme ikäihmisten koti-ovelle ja lisäksi bussiin on helppo päästä sisään ja ulos. Tämä on hieno tapa yhdistää voimiamme ja saavuttaa maaseudun ikäihmiset ja keventää mahdollista yksinäisyyden tunnetta sekä virkistää mieltä, sanoo liikennöitsijä Henrik Forsblom.

– Minulta on usein kysytty, miksi kaikki toiminta aina järjestetään kaupungin keskustassa. Olemme tiedostaneet tarpeen ja haluamme näin omalta osaltamme viedä asiaa eteenpäin. Olen todella iloinen kokeilusta ja toivon, että mukaan lähtevät ikäihmiset nauttivat matkoista, sanoo palvelupäällikkö Ansa Lindqvist-Bergheim.

– Olisi ihanaa, jos tämä palvelumuoto osoittaisi tarpeensa ja saisimme jatkossa useampaan kylään järjestettyä vastaavia reissuja yhdessä. Olen todella iloinen siitä, että mukaan löytyi innokkaita matkustajia ja toimijoita ohjelmaa toteuttamaan. Tästä on hyvä rakentaa jotain pysyvämpää, toteaa Petra Bärlund-Hämäläinen.

Lisätietoja

Vapaaehtoistyön koordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen, puh. 0400 186 818
Kotihoidon palvelupäällikkö Ansa Lindqvist-Bergheim, puh. 040 575 7758