Tulevaisuuden kuusi jatkaa puiden istuttamisen perinnettä

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Tulevaisuuden kuusi

Tulevaisuuden kuusi -hanke kutsuu suomalaiset ja Suomen ystävät istuttamaan juhlavuoden puun satavuotiaalle Suomelle. Hanke jatkaa Itsenäisyyden kuusen (1917) ja Kotikuusien (1967) sekä myöhemmin istutettujen juhlapuiden perinnettä. Kun Suomi itsenäistyi, kylvettiin Itsenäisyyden kuusi, joka istutettiin Helsingin Kaivopuistoon. Kun Suomi täytti 50 vuotta, istutettiin eri puolille maata yli 30 000 Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatettua jälkeläistä, Kotikuusta.

Kampanja tarjoaa mahdollisimman monelle tilaisuuden kunnioittaa itsenäisyytemme historiaa ja tukea tulevaisuuden kestävää kehitystä istuttamalla yhdessä juhlapuita satavuotiaalle Suomelle. Kampanja korostaa myönteistä yhdessä tekemisen tunnetta. Sen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten suhdetta luontoon ja metsiimme osana kulttuuriamme ja kansainvälistyvää Suomea.

Uudellamaalla muun muassa Loviisan kaupunki osallistuu hankkeeseen istuttamalla Kuusijuhlassa 12.5.2017 tulevaisuuden kuusen Komendantinpuistoon. Myöhemmin loviisalaiset pääsevät myös istuttamaan yhdessä pienen kuusimetsän Saaristotien varteen.

Juhlapuun istuttajana voi olla yhteisö, yritys tai yksittäinen kansalainen. Hankkeeseen voi osallistua istuttamalla taimen esimerkiksi kotipihaansa tai kesämökille. Paikallisten 4H-nuorten myymään taimipakettiin kuuluu Juhlataimi, Tulevaisuuden kuusi -metsäaiheinen kirja sekä kuparilaatta. Hankkeen tuotto ohjataan Suomen kulttuurirahaston alaisuuteen perustettavaan rahastoon, joka rahoittaa lasten ja nuorten ympäristökasvatusta.

Istuttamisen ajankohdaksi suositellaan Snellmanin päivää 12. toukokuuta, jolloin myös eduskunta istuttaa oman juhlametsikkönsä. Istutuksia voi tehdä myös muulloin toukokuusta syyskuuhun. Kampanjan mobiilisovelluksen tai verkkosivujen kautta voi ilmoittaa tietonsa ja oman puunsa sijainnin, jolloin kaikki Suomen istutukset saadaan näkymään samalle kartalle.

Kotikuusta etsimässä -nettisarja kiertää kaikki maakunnat

20-osainen Kotikuusta etsimässä -sarja alkaa jaksolla Itsenäisyyden kuusesta ja kiertää jokaisessa maakunnassa. Jaksoissa on Kotikuusien ja haastattelujen lisäksi esillä myös maakunnan maisemia ja maamerkkejä. Sarja on toteutettu yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmän kanssa.

Sarjan Uuttamaata käsittelevä toinen osa ilmestyy 20.12.2016.

– Tämä on suuri yhteinen ponnistus. Suomalaiset ovat lähettäneet tietojaan Kotikuusistaan marraskuusta 2014 lähtien. Niitä on jo yli 230 paikkakunnalta Hangosta Ivaloon, toteaa Tulevaisuuden kuusi-hankkeen projektipäällikkö Mika Vanhanen.

Katso sarjan ensimmäinen jakso alta:

Lisätietoja

Hankkeen tiedot
www.tulevaisuudenkuusi.fi