Nuoret perehtyvät uusmaalaiseen perinneruokaan työpajoissa

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Kekri_kuva Timo Viljakainen

Uudellamaalla järjestetään lokakuussa kolme nuorille suunnattua perinneruoan työpajaa osana peruskouluopetusta. Maa- ja kotitalousnaisten järjestämissä työpajoissa perehdytään monipuolisesti maakunnan ruokaperinteeseen. Työpajoilla tavoitellaan ruoka- ja tapaperinteiden siirtymistä uusille sukupolville.

− Ennen kaikkea haluamme viedä suomalaisen perinneruuan ilosanomaa yläasteikäisille nuorille. Kannustamme opettelemaan perinneherkkujen valmistusta joko kotitaloustunneilla tai kotona, sanoo Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin.

Työpajat järjestetään peruskoulujen kotitalousluokissa Mäntsälässä Ehnroosin koululla (pe 13.10.), Porvoossa Albert Edelfeltin koululla (ke 11.10.) ja Lohjalla Nummen yhtenäiskoululla (ti 10.10.). Kotitalousopettajan lisäksi työpajoissa on opastamassa Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija ja mahdollisesti paikallinen perinneruuan taitaja.

− Tavoitteena on, että mahdollisimman monet koulujen oppilaista pääsevät kokeilemaan perinneruokien valmistusta ja ennen kaikkea maistelemaan itse valmistamiaan herkkuja, Malin jatkaa.

Valmisteilla reseptivihkonen uusmaalaisista perinneruuista

Työpajojen herkut valmistetaan Uudellamaalla julkaistavan reseptivihkosen ohjeilla. Kirjanen johdattaa lukijat sekä uusmaalaisten että suomalaisten perinneherkkujen saloihin. Reseptit kunnioittavat vanhaa ruokaperinnettä ja niissä myös hyödynnetään lähellä kasvavia raaka-aineita.

Perinneruokavihkosia ja -ohjeita lähetetään sähköisesti kaikkiin Uudenmaan kouluihin. Opettajat voivat jakaa tai käyttää reseptikirjasta opetuksessa vapaasti koko syksyn ajan.

Perinneruokavihkosen löytää myös Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten nettisivuilta lokakuun alusta lähtien. Lisäksi hankkeelle haetaan näkyvyyttä myös sosiaalisessa mediassa.

Maistuva maaseutu -kampanjassa herätellään unohtunutta kekriperinnettä

Maa- ja kotitalousnaiset juhlistavat satavuotiasta itsenäistä Suomea tarjoamalla maakuntien makuja Maistuva maaseutu -tilaisuuksissa. Valtakunnallisessa Maistuva maaseutu -kampanjassa herätellään unohtunutta kekriperinnettä uuteen kukoistukseensa yhteisöllisten sadonkorjuujuhlien avulla.

Kampanjan tavoitteena on tuoda esille maaseutua ja sen arvokkaita raaka-aineita ja nostaa lähiruuan arvostusta. Lisäksi kampanjalla nostetaan perinneruokien arvostusta ja opastetaan ihmisiä perinneruokien makuun.

Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset järjestävät juhlavuoden aikana sata yhteisöllistä kekri- ja ruokatapahtumaa eri puolilla Suomea. Tapahtumat painottuvat erityisesti syksyyn. Maistuva maaseutu on osa Syödään yhdessä -kokonaisuutta ja siten Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.

www.maajakotitalousnaiset.fi

Lisätietoja: Suvi Malin

Kuva: Timo Viljakainen